Rádiócsillagászati konferencia a TTK-n

2018.07.24.
Rádiócsillagászati konferencia a TTK-n
A Természettudományi Karon rendezték a European Science Found tudományos tanácsadó testülete, az CRAF (ESF Expert Committee on Radio Astronomy Frequencies) éves tanácskozását. A programot Jánosi Imre egyetemi tanár, a kar stratégiai és gazdasági dékánhelyettese nyitotta meg, a helyi szervezőbizottságot Tóth L. Viktor, a Csillagászati Tanszék adjunktusa vezette.

A CRAF 61. éves tanácskozásán a rádiócsillagászati obszervatóriumok beszámolói mellett a 12 országból érkezett résztvevők áttekintették az európai telekommunikációs fejlesztések hatását a csillagászati célú tudományos mérésekre.

A CRAF szakértői és a legjelentősebb európai rádiócsillagászati kutatóintézetek igazgatói évente azért gyűlnek össze, hogy az Univerzum megismerésének egyik alapvető eszközét, a kozmikus rádióhullámok vételi lehetőségét mint az emberiség egyik közös értékét megőrizzék. A nagy értékű műszerek használatát ugyanis több hullámsávban is jelentősen nehezíti a nemzetközi frekvencia gazdálkodási szabályokat be nem tartó szolgáltatók keltette rádióinterferencia.

A rendezvényről részletes beszámoló olvasható a CRAF Newsletterben.

A CRAF szerepéről a Mi a CRAF? című rövid kiadványban olvashatnak többet.