Radnótis programozói siker – Neumann szellemében

2023.03.30.
Radnótis programozói siker – Neumann szellemében
Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja két kategóriában szerzett második helyet a 19. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen, emellett különdíjban is részesült a Neumann-örökség ápolásáért.

Közel húsz éve rendezi meg a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között került sor a döntőre, amely egyben a Hommage á Neumann profi computer art kiállítás megnyitója is volt.

A versenyen a számítógépes animáció, az alkalmazói programok, a játékprogramok, a számítógéppel támogatott tervezés és a megépített digitális automata vezérlése kategóriákban

összesen 52 pályamunkát mutattak be a diákok két korcsoportban.

Egy kamarakiállítás formájában a számítógépes grafika területén is bizonyíthattak, és versenyezhettek a Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák különdíjáért is.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja, Vajda Ádám pályamunkáival az alkalmazói programok és a megépített automata berendezések kategóriában szerzett második helyet. A tárlat megnyitóján adták át a Neumann Verseny N120 különdíjait is: az Idézhető Neumann János című, limitált kiadású album egy példányával a radnótis diák munkáját is elismerte a zsűri. 

Vajda Ádám KeySniff programja képes csupán billentyűzet mellől készült hangfelvételekből meghatározni a begépelt szöveget. Az eszköz jól alkalmazható a nemzetbiztonságban vagy a terrorelhárításnál, kiemelkedő tulajdonsága, hogy a mikrofont a kémprogramoknál megszokotthoz képest könnyebb elrejteni. Ez azonban vissza is üthet. A pályamű kitért különböző védekezési módokra is. A radar alapú pózfelismerő rendszer mesterséges intelligencia segítségével képes a falon keresztül meghatározni egy ember testének kulcspontjait. Alkalmazási területe lehet a terrorelhárítás, a természeti katasztrófák utáni mentési műveletek, illetve az önvezető autók biztonságának javítása. 

"Neumann János maga is foglalkozott radarrendszerekkel a II. világháború folyamán, a mikrofonokhoz azonban csak annyiban van köze, hogy az egyik legnevesebb mikrofongyártó céget Neumann-nak hívják. Ádám

mindkét előadását egy-egy rövid bemutatóval kezdte Neumannról,

és Kovács Győzőt, a verseny alapítóját, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság főtitkárát, majd alelnökét és az első magyar számítógépgyár (Sci-L) igazgatóját is említette – tájékoztat a pályamunkákról Tasnádi Ildikó mentortanár. – Diákunk elkötelezett az informatika tudománya iránt, és évek óta lelkesen és eredményesen vesz részt különböző informatikai versenyeken."

Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője a verseny zárásaként megjegyezte: „Fontosnak tartjuk, hogy a mostani középiskolás nemzedéket meg tudtuk szólítani Neumann János matematikus csodálatos, gazdag pályája szellemében – és a fiatalok is találkozhattak a mai képzőművészekkel és a mai művészeti tendenciákkal: ez egy IT-verseny kapcsán nem mindennapos dolog. Azt az új alkotásokra való nyitottságot szeretnénk ezzel jelképezni, amely Neumann János munkájában oly meghatározó: új utakra lépni, új kapcsolatokat keresni, nézőpontot váltani a jövő érdekében.”  

Forrás: NJSZT