Radnótis siker a Neumann Társaság tehetségkutató versenyén

2024.04.02.
Radnótis siker a Neumann Társaság tehetségkutató versenyén
Vajda Ádám és Bacsúr Dániel mozgássérültek életét megkönnyítő önvezető kerekesszéke második helyezést ért el a középiskolások mezőnyében. 

A jogelődjével együtt már negyvenéves Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny kiemelkedő fontosságú a hazai informatikai tehetségkutatás terén, olyan szempontokat értékel, melyek a startup-szcénában elengedhetetlenek: az önállóságot, az új ötleteket és az előadói és marketinges készségeket. Célja, hogy az informatikát szerető diákok számára lehetőséget biztosítson tehetségük és kreativitásuk kibontakoztatására pályamunkáik elkészítésén keresztül.

A DXC Technology támogatásával megrendezett kétnapos döntőre március 21–22-én Szekszárdon került sor. A megmérettetésen mintegy 130 diák vett részt két korcsoportban – általános iskolások és középiskolások – számítógépes animáció, alkalmazói programok, játékprogramok, számítógéppel támogatott tervezés és megépített digitális automata vezérlése kategóriákban. A versenyzők lehetőséget kaptak arra is, hogy kiállításon mutassák be grafikai pályamunkáikat.

A projektmunkák valódi igényekre reflektáltak gyakorlati megoldásokkal, az idei alkotásokban a mesterséges intelligencia minden korábbinál fontosabb szerepet kapott. A hagyományosan erős kategóriának számító megépített automata mezőnyében második helyezést ért el Vajda Ádám  (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) és Bacsúr Dániel (Közgazdasági Politechnikum) önvezető kerekesszéke, amely valódi, több mint 300 kilogrammos kerekesszék szenzorok általi vezérlésére keres megoldást. A diákok felkészülését Kováts Lívia, a Közgazdasági Politechnikum matematika szakos tanára segítette.

„A Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyen már harmadik éve veszek részt hasonló sikerrel. Idén szerettük volna elérni, hogy a projektünket még a munkafázisban bemutassuk és visszajelzést kapjunk rá a szakemberektől. Az önvezető karosszéket Stephan Farflerről, a mozgássérült kerekesszék XVII. századi megalkotójáról neveztük el, és mozgásukban korlátozott embertársainknak szerettünk volna segíteni vele. A fejlesztés ezen felül akár kórházak, repterek és bevásárlóközpontok logisztikájában is hasznos lehet, és csökkentheti a gondozókra eső terhet is” – mondta el Vajda Ádám, aki hozzátette, találmányukról a hivatalos honlapjukon lehet többet megtudni.

Forrás: njszt.hu