Rangos nemzetközi elismerést kapott a PPK két oktatója

2023.07.26.
Rangos nemzetközi elismerést kapott a PPK két oktatója
Az International Society of Political Psychology (ISPP) Nevitt Sanford-díjjal tüntette ki Kende Annát, a Pszichológiai Intézet igazgatóját, a legjobb disszertáció díját pedig Szekeres Hanna, a Szociálpszichológia Tanszék oktatója kapta. Az elismeréseket a politikai pszichológia terén kiemelkedő szakmai munkát végző egy-egy szakembernek ítélik oda a társaság éves közgyűlésén, amelyet idén július 11-én Montréalban tartottak.

Az ISPP nemzetközi szakembereket tömörítő interdiszciplináris szervezet, amely a politikai és pszichológiai folyamatok közötti összefüggések feltárásával foglalkozó valamennyi kutatási területet képviseli. Számos nemzetközi kitüntetés adományozói, köztük a Nevitt Sanford-díjé, amely névadója, az elméleti tudást a társadalmi problémák megoldásának szolgálatába állító amerikai pszichológiaprofesszor örökségét hivatott továbbvinni. Az elismerést idén Kende Anna, a PPK intézetigazgatója kapta, aki kutatásaiban a társadalmi változások pszichológiai tényezőire fókuszál, mind az előítéletek csökkentése, mind a társadalmi mozgalmakban történő részvétel irányából.

Szekeres Hanna díjnyertes doktori kutatása hét, az Egyesült Államokban és Magyarországon végzett kísérlet bemutatásán keresztül azt vizsgálja, milyen hatása van a szemlélők tétlenségének az áldozattá váló kisebbségi csoportok megítélésére. Az eredmények azt mutatták, hogy a hallgatás a kisebbségi csoport felé irányuló negatív attitűdök növekedéséhez vezet. A kutatás lehetséges beavatkozási módokat is kínál arra, hogyan lehet ösztönözni az embereket a diszkrimináció elleni felszólalásra. 

A rangos díjakat az ISPP történetében először kapták magyarországi egyetemek képviselői.

Forrás: ELTE PPK