Rangos nemzetközi hálózatok tagja lett az Egyetemi Könyvtár

2016.03.02.
Rangos nemzetközi hálózatok tagja lett az Egyetemi Könyvtár
Az ELTE Egyetemi Könyvtár 2016-tól tagja az International Group of Ex Libris Users (IGeLU) szervezetnek, amely 40 ország Ex Libris szoftverfelhasználóit kapcsolja össze. Egyetemünk bibliotékája idén újra csatlakozott az európai tudományos könyvtárak egyesületének (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche, LIBER) munkájához is, amelyben több mint 400 könyvtár vesz részt.

2016-tól az ELTE Egyetemi Könyvtár az International Group of Ex Libris Users (IGeLU) tagja. Az IGeLU 40 ország mintegy 350 intézményét magába foglaló nonprofit szervezet, amely az Ex Libris könyvtári szoftverek felhasználóinak nemzetközi csoportja. Az Ex Libris Group a világ piacvezető szolgáltatója, a felsőoktatási intézmények felhőtechnológia alapú és helyi megoldásainak szállítója. Az IGeLU az amerikai testvérintézménnyel, az Ex Libris Users of North Americával (ELUNA), és több mint 30 független nemzeti és regionális felhasználói csoporttal (National and Regional User Groups) együttműködve dolgozik a fejlesztési kezdeményezések és szolgáltatások javítása érdekében. Az IGeLU képviseli az Ex Libris felhasználói közösség igényeit és prioritásait, hozzájárul a szoftver fejlesztéséhez, valamint segíti a kapcsolattartást a közösség tagjai között. A hazai felhasználói csoport a Magyar Aleph Csoport (MACS): az Egyetemi Könyvtár 2011 óta tagja a magyar felhasználók érdekvédelmi szervezetének. Az IGeLU évente konferenciát szervez, ahol a felhasználók ismertetik jó gyakorlataikat, valamint az Ex Libris fejlesztői tájékoztatják a felhasználókat a tervezett fejlesztésekről. A 2015-ös konferenciát szeptemberben Budapesten rendezték, az ELTE Egyetemi Könyvtár szervezőbizottsági tagként, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hivatalos támogatóként segítette a rendezvényt.

2016-ban az ELTE Egyetemi Könyvtár újra tagja lett a Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche (LIBER) szervezetnek, az európai tudományos könyvtárak egyesületének. Az 1971-ben alapított egyesületnek mára több mint 40 ország 400 nemzeti, egyetemi és más tudományos könyvtára a tagja, székhelye a hágai Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek). A LIBER célja, hogy elősegítse az európai tudományos – különösen a nemzeti és egyetemi – könyvtárak közötti szoros együttműködést a könyvtári szolgáltatások minőségi javítása érdekében, képviselje az európai tudományos könyvtárak, az egyetemek és a kutatók érdekeit, valamint elősegítse a tapasztalatcserét európai finanszírozású projektek, közös rendezvények és konferenciák szervezésével. A LIBER az elmúlt években egyre aktívabb, és mind fontosabb tényezőjévé válik a nemzetközi tudományos, illetve könyvtári-információs világnak. Éves konferenciái mára világviszonylatban is a könyvtári-információs szakma legrangosabb szakmai eseményei közé emelkedtek. A szervezet a tagkönyvtárak képviselőivel intenzív kapcsolatot ápol, számos szakterületen tart fenn szekciót, illetve szervez továbbképzéseket, ilyenek például a könyvtárépítészet, a munkatársak cseréje, a könyvtárgépesítés vagy a könyvtári menedzsment.

ELTE Egyetemi Könyvtár