Rátz Tanár Úr díjas ELTE-sek

2017.12.04.
Rátz Tanár Úr díjas ELTE-sek
Idén tizenhetedik alkalommal adták át a tehetséges diákok fejlődését és későbbi szakmai karrierjét meghatározó pedagógusoknak a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. A kitüntetést 2017. november 29-én nyolc szakember – köztük Piláth Károly, az ELTE Trefort Gimnázium tanára – vehette át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett ünnepségen, ahol elismerték a 2017 novemberében elhunyt Mezei István, az ELTE TTK nyugalmazott adjunktusa életpályáját is.

Az életműdíjat az iskolák 5–12. évfolyamain matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító pedagógusok kaphatják, akik tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetséggondozás területén maradandót alkottak. A díj célja, hogy hozzájáruljon a tanári munka erkölcsi és anyagi elismeréséhez, egyben példát mutasson a gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást, mert

az igazi befektetés a magyar gazdaság számára a tudásban rejlik.

Gazdag életpályájának lezárásaként ítélték oda a díjat Mezei Istvánnak, aki 1969-től több mint 40 éven át, 2017 novemberében bekövetkezett haláláig dolgozott az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékén, ahol számos diákkal ismertette és szerettette meg a matematikát. Egyetemi állása mellett 1987-től 2017-ig az Óbudai Árpád Gimnázium óraadó tanára is volt. Rendszeresen foglalkozott a speciális figyelmet igénylő, így a kiemelkedően tehetséges tanulókkal is. Sok tanítványa jutott be a nemzetközi diákolimpia, az OKTV és a különböző országos versenyek döntőibe. Ugyanekkor senkit nem hagyott az „út szélén”, mindig törekedett arra, hogy a nehezebben haladókat egyéni módszerekkel zárkóztassa fel a közösséghez. Mezei István búcsúztatása 2017. december 19-én lesz a Biatorbágyi Katolikus Temetőben.

Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium kémia-informatika tanára.  1979-ben kémia-fizika, 2005-ben informatika szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Kezdetben fejlesztőmérnökként dolgozott, ekkor alkotta meg azt az oszcilloszkópot, amelynek kijelzője egy közönséges televízió volt, így azt egy teljes osztály jól láthatta. 1997-től a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban tanított fizikát és informatikát, 2005-től az ELTE Trefort Gimnázium pedagógusa.

A díjat 2000-ben alapította a természettudományos oktatás támogatásában elkötelezett három vállalat: az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. A kitüntetés a XX. század egyik legnagyobb tanáregyéniségének, a Fasori Evangélikus Gimnázium matematika-fizika tanárának, Rátz Lászlónak is emléket állít. Rátz tanár úr számos világhírű tudóst – többek között Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost – indított el a pályáján. Az elmúlt 17 év során összesen 128 kiváló pedagógus részesült az életműdíjban. Az alapítók jóvoltából az Alapítvány eddig 150,4 millió forint értékű pénzjutalommal járult hozzá a tanárok megbecsülésének növeléséhez.

Rátz Tanár Úr Díj