Régészeti tudásközpont Komáromban

2016.03.21.
Régészeti tudásközpont Komáromban
Mezey Barna, az ELTE rektora; Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja; Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és Molnár Attila, Komárom város polgármestere 2016. március 4-én egyeztetett a leendő Régészeti Tudásközpont elhelyezéséről és feladatairól. Az együttműködési szerződést a tervek szerint még tavasszal aláírhatják. Az új központot az egykori méntelep, illetve mezőgazdasági kombinát főépületében helyeznék el.

A Bölcsészettudományi Kar Ókori Régészeti Tanszéke és a komáromi Klapka György Múzeum 1992-ben kezdte meg a feltárásokat a római kori polgárvárosban, Brigetio területén, így a hallgatók idén nyáron már 25. alkalommal érkeznek a szőnyi Vásártérre kutatni a területet. A cél, hogy a gyakorlati képzés mellett a helyszínen elméleti oktatásra is sor kerülhessen, ezért a tudásközpont szemináriumok, előadások és konferenciák helyszínéül szolgálna. „Tavasszal aláírjuk az együttműködési megállapodást, és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk is az átalakítást az új helyszínen” – mondta Mezey Barna, Egyetemünk rektora.

Az egyetem vezetői a megbeszélést követően megtekintették a leendő tudásközpont helyszínét, az egykori ménes épületét, a Klapka György Múzeumot, a monostori erődöt, továbbá az egykori katonaváros területén zajlott ásatásokat is. A múzeum új központjában kap majd helyet a római állandó kiállítás, idővel ide kerülhet majd a római kőtár is az Igmándi erődből. A régi épületben restaurátorműhelyt, raktárhelyiségeket alakítanak ki, hiszen a római kori ásatások révén eddig is 30 ezer új anyaggal gyarapodott a múzeum állománya.

Az ELTE-s hallgatók tavalyi ásatásairól itt olvashat, Borhy László professzorral készített korábbi interjúnk itt elérhető.

Fotó: kemma.hu

ELTE BTK