Rejtett kiválóságok

2023.04.11.
Rejtett kiválóságok
Szücs Marianna több mint egy évtizede kutatja hazánkban az ADHD-val élő emberek és családjaik helyzetét. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdő gyermekekről szóló munkája után új könyvében az ADHD-ban érintett felnőttek körében végzett kvalitatív kutatásának eredményeit mutatja be.

A könyv az érintettek életében olyan fontos területeket tekint át, mint hogy mit tartanak a megkérdezettek önmaguk legfontosabb értékének, mi jellemzi az ADHD-val élő emberek munkahelyi viszonyait, partnerkapcsolatait, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük azoknak a szülőknek, akik ADHD-s gyermeket nevelnek, és maguk is érintettek a szindrómában. Feltérképezi, hogy a felnőttkorban felállított ADHD diagnózisnak milyen pozitív és negatív hatása van az érintettek életére,  milyen módszerekkel, technikákkal, gyakorlatokkal küzdenek meg a szindrómával, valamint milyen segítségre lenne szükségük a társas környezet részéről.

Nemzetközi szakirodalmi munkák már az 1970-s években rávilágítottak arra, hogy a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) tünetei nagy százalékban felnőttkorban is fennmaradnak. A Bárczi docensének elsődleges célja az, hogy ne csak az ADHD-s felnőttek és családtagjaik, hanem az őket segítő, támogató szakemberek, a munkahelyi vezetők, a felnőttképzésben, valamint a döntéshozatal különböző területein dolgozó munkatársak is ismereteket kapjanak az ADHD-val küzdő felnőttek megismeréséhez és megértéséhez, és ne csak a szindróma nehézségei legyenek előtérben, hanem láthatóvá váljon az is, mik az érintettek erősségei. Lényeges, hogy az ADHD-s emberek visszajelzést kapjanak arról, hogy nehézségeik nem a személyes „hibáikból”, „nem megfelelésükből”, hanem a szindróma tüneteiből fakadnak.

Magyar nyelven ez idáig nem készültek hasonló szempontokat vizsgáló írások ebben a témakörben, ezért jelen munka hiánypótlónak tekinthető.

A könyv kapható vagy megrendelhető a Betűbazár könyvesboltban (1098 Budapest, Dési Huber u. 7.).

Forrás: ELTE BGGYK