Rekordszámú versenyző a 2021-es e-Hódon

2021.11.25.
Rekordszámú versenyző a 2021-es e-Hódon
Idén már 305 iskola 33 467 diákja mérette meg magát Magyarország legnagyobb informatikai versenyén. A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kar többhetes, közös programjába a gyerekek újra a tanórákon kapcsolódhattak be.

A szervezők idén tizenegyedik alkalommal hirdették meg az informatikai gondolkodáshoz kedvet csináló e-Hód versenyt. Tíz évvel ezelőtt, 2011-ben mindössze mintegy 2000 diák vett részt a BEBRAS nemzetközi versenymozgalom részeként lebonyolított megmérettetésen, 2018 óta azonban már folyamatosan 20 ezer fölött van a versenyzők száma. A Neumann Társaság és az ELTE IK rendezésében lezajlott programba határon túli magyar területeken élő gyerekek is bekapcsolódhattak.

„Idén 30 ezer diák részvételére számítottunk, de ennél háromezerrel több diák vett részt a versenyen, ami felülmúlta várakozásainkat. Nagyon fontosnak tartom az e-Hódot, azaz a 'HÓDítsd meg a biteket' mozgalmat, mert megmutatja az informatika területének sokszínűségét, felkelti az érdeklődést az IT iránt, színes, érdekes, az informatikai gondolkodást segítő feladatokkal. Ha ezt a gondolkodásmódot elültetjük a társadalomban, a jövő nemzedékben, az ország a digitális kompetenciák területén is jobban fog teljesíteni” – mondta el az e-Hód kapcsán Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

Az online zajló, 45 perces időtartamú, feleletválasztós feladatok megoldásából álló versenybe öt korcsoportban kapcsolódhattak be az érdeklődő diákok a 4. osztályos „kishódoktól” a 11–12. osztályos „seniorokig”. A részvételre több mint egy héten át, tanórai keretek között volt lehetőségük a diákoknak.

Az életkori csoportok közül a 7–8. osztályos és 9–10. osztályos tanulók körében volt a legnépszerűbb idén a verseny. Az ebbe a korcsoportba tartozó „kadétok” közül a több mint 8000 indulóból közel ötvenen végeztek az első helyen, elért pontszámaik alapján.

“Tavaly a járványhelyzetre tekintettel lehetővé tettük, hogy otthonról is bekapcsolódjanak az e-Hódba a résztvevők. Idén jellemzően ismét tanteremből, iskolából vettek részt a diákok – és ez egy jó élmény, kapcsolódás, a tanórához adható többlet az informatikatanárok számára is. Természetesen gondoskodtunk róla, hogy a beteg vagy karanténba került diákok se maradjanak ki, számukra lehetővé tettük az otthonról való versenyzést” – mondta Pluhár Zsuzsa, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK kutatója és a verseny főszervezője.

Forrás: prim.hu