Rektori üzenet a vizsgaidőszak elején

2020.05.21.
Rektori üzenet a vizsgaidőszak elején

Tisztelt Kollégáim! Tisztelt Hallgatók! Kedves Egyetemi Polgárok!

Véget ért Egyetemünk történetének eddig példa nélküli szemesztere, amelyet hagyományos keretek között kezdtünk el, de távolléti digitális oktatási formára átállva folytattunk és hagytunk magunk mögött. Ha visszagondolunk az elmúlt időszakra, felidézhetjük azt a folyamatot, ahogy láttuk a világra leselkedő veszély közeledtét és hazánkba való megérkezését, amely azonnali és határozott cselekvésre szólított valamennyiünket. Egyetemünket szerencsére nem érte felkészületlenül mindez, hiszen már február végén létrehozta az Egyetem vezetése a Járványügyi Operatív Koordináló Testületet (JOKT), amely nemcsak az egyetemi polgárok járvánnyal kapcsolatban felmerülő kérdéseit válaszolta meg teljeskörűen, hanem az Egyetem vezetésével egyeztetve időben felkészült a járványügyi veszélyhelyzet várható elrendelését követő időszak alatti élet szabályozására is.

2020. március 11-étől új helyzet állt elő Egyetemünk életében: a rektori szünet, majd az előrehozott tavaszi szünet alatt nemcsak mintegy 5000 kollégistánknak kellett a kollégiumot elhagynia, hanem 30 000 hallgatónknak és közel 4000 oktatónknak és munkatársunknak kellett a távolléti oktatásra felkészülnie. Egyetemünkön ez csaknem 18 000 kurzust érintett. Ezúton is köszönöm mindazoknak, akik az átálláshoz szükséges informatikai és oktatási igazgatási hátteret biztosították, hiszen nagymértékben az ő munkájuknak köszönhetően március 23-án minden készen állt a legtöbbünk számára teljesen új típusú oktatás elkezdéséhez. Ugyanígy köszönet illeti oktatótársaimat, a hallgatókat és a támogató munkatársakat, akik

derekasan helyt álltak ebben a rendkívüli kihívásokat jelentő helyzetben.

A távolléti oktatás ugyanakkor nyilvánvalóvá tette azt a tényt is, hogy bármennyire is gyors, közvetlen és azonnali elérhetőséget biztosított az online tér, nem pótolhatja a személyes jelenlétet, munkatársainkkal és hallgatóinkkal a személyes kontaktust. Bizonyos, hogy a jövőt illetően meg kell találnunk a digitális ügymenetben, valamint a távolléti oktatásban rejlő, a későbbiekben is hasznosítható pozitív elemeket. Ezek jól egészíthetik ki, de semmiképpen sem pótolhatják a személyes jelenlét semmilyen digitális technikával nem helyettesíthető varázsát.

Nagy örömmel tölt el, hogy a nehézségek ellenére is sikerült az oktatást a szemeszterben magas szinten folytatnunk, és minden területen a hatékony egyetemi működést fenntartani. Ennek eredményeként és egyúttal új kihívásként hallgatóink és oktatóink megkezdhetik a vizsgaidőszakot, minden végzős hallgatónk leteheti a záróvizsgáját, és kézhez kaphatja diplomáját az eredeti ütemezésnek megfelelően.

A mögöttünk hagyott időszakban a több mint kéthónapos bezártság, a bizonytalan helyzet miatt érzett szorongás, családtagjaink, gyermekeink féltése

a családok még erősebb összetartását eredményezte.

Pozitívan éltük meg azt, hogy sokunk az elmúlt években nem lehetett oly sokat, napról napra, hétről hétre, éjjel-nappal együtt gyermekeivel és más családtagjaival, mint most, a kényszerű otthon tartózkodás időszakában. Elismerés illeti mindazokat, akik az otthoni munkavégzés, a távolléti óratartás és az arra való időigényes készülés mellett, egy vagy több gyermeket nevelve még az iskoláktól kapott tananyagot is követni, átadni, számon kérni tudták. Embert próbáló feladat volt, saját tapasztalatból tudom.

Mivel a járványügyi veszélyhelyzet továbbra is fennáll, Egyetemünk vezetése fenntartja azokat a korlátozó előírásokat, amelyek az Egyetem épületeinek hallgatók általi látogatására vonatkoznak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ezeknek az intézkedéseknek a hatályban tartása a mi magunk és családtagjaink életének védelmét szolgálja. Remélem azonban, hogy amint országos szinten a járványügyi veszélyhelyzet visszavonásra kerül, a következő tanévet jó egészségben, eredeti terveink szerint, hagyományainkat követve, a megszokott rendben kezdhetjük, folytathatjuk és zárhatjuk le.

 

Budapest, 2020. május 21.

Borhy László
az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora