Remekeltek az ELTE hallgatói a Qubit és a CEU közös esszépályázatán

2022.11.30.
Remekeltek az ELTE hallgatói a Qubit és a CEU közös esszépályázatán
Az egyetemistákat mozgósító versenyre a Határtalan Tudás előadássorozat eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártak. A fődíjat a PPK-s Benza Málna nyerte el, a harmadik helyet Kovács Beáta, az ÁJK doktorandusza szerezte meg.

A szeptemberben elindított második pályázat célja az volt, hogy minél több fiatal legyen aktív részese a modern tudomány eredményeiről szóló közbeszédnek, szakmai diskurzusoknak. A CEU Demokrácia Intézetének Határtalan Tudás sorozatában magyar tudósok saját kutatási eredményeiket mutatják be közérthetően, aktuális témakörökben: ilyen az ukrajnai háború, a szólásszabadság korlátai, a közoktatás válsága, a sportfinanszírozás, a fogyatékkal élés vagy a világűr meghódítása.

Az esszék elkészítésére és beadására egy hónap állt a versenyzők rendelkezésre. A feszes beadási határidőnek és az összes feltételnek végül 18 pályamű tett eleget. A pályamunkák a legkülönböző témákat elemezték a szelektív oktatási rendszertől és az egyházi iskolák térnyerésétől a nagyvárosi akadálymentesített tereken és az online platformokon terjedő oltástagadó konteókon át az orosz háborús propagandáig.

A pályázaton az első helyet Benza Málna, az ELTE Szociálpszichológia Tanszék doktori hallgatója szerezte meg Miért olyan nehéz egy oktatási reform, és hogyan lehetne könnyebb? című írásával. Második lett Oláh Réka, az University College London (UCL) alapszakos hallgatója Szólásszabadság az interneten – mit merjek lájkolni? című írásával, míg a dobogó harmadik fokára Kovács Beáta, az ELTE Politikatudományi Doktori Iskolájának Phd-hallgatója állhatott fel Ne szólj szám, nem fáj fejem. Miért olyan nehéz kimondani azt, amit valójában gondolunk?” című dolgozatával.

A beérkezett esszéket Enyedi Zsolt politológus (CEU), Fábri György tudományszociológus (ELTE PPK), Kende Ágnes szociológus (CEU), Molnár László csillagász (ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont), Sz. Bíró Zoltán történész (Corvinus Egyetem), Szende Katalin történész (CEU, ELTE), Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus (ELTE PPK) és Uitz Renáta alkotmányjogász, a Demokrácia Intézet társigazgatója (CEU) bírálták el.

A pályázat alapjául szolgáló előadások és a beszélgetések megtekinthetők a Határtalan Tudás oldalán, az eseményekről készült rendszeres beszámolók és interjúk a Qubiten olvashatók.

Forrás: ELTE PPK
Borítókép: Tóth Róbert Jónás / Qubit