Réti Bálint (ÁJK, részképzés) - interjú

Réti Bálint (ÁJK, részképzés) - interjú

Képzés ELTE-n: Állam- és Jogtudományi Kar

Ország: Lengyelország 

Város: Varsó 

Fogadóintézmény: University of Warsaw

Ösztöndíj: Erasmus

„Ne csak azt nézd, hogy hol lehet kellemesen eltölteni a szemesztert, inkább az legyen a szempont, hogy hol érdemes”

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Mindenképp Lengyelországba akartam menni, mert úgy gondolom, hogy az ország hazánk tekintetében mind gazdaságilag mind pedig politikailag megkerülhetetlen, és sokat lehet tanulni tőlük. Az UW pedig a legnevesebb lengyel egyetem. Ne csak azt nézd, hogy hol lehet kellemesen eltölteni a szemesztert, inkább az legyen a szempont, hogy hol érdemes. És Varsó minden tekintetben megéri.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Az egyetem hozzá(nk) állása, minden arról szólt, hogy a legtöbbet kihozzuk belőle, igyekeztek az összes felmerülő akadályt elgördíteni előlünk és mindenben nagyon kedvesen és rugalmasan segítettek az egyetem részéről. Emellett a tanárok partnerként, „kollégaként” tekintettek ránk, tudták a nevünket és érdekelte őket a véleményünk. Az órák gyakorlatiasak és interaktívak, az egyetem pedig modern és jól felszerelt volt.

Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Egy idegen és új világban, egyedül kellett kiépíteni egy „életet”, így pl.: lakást és barátokat találni, létrehozni egy stabil „bázist”.

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben?
Sokkal önállóbb és még nyitottabb lettem, hozzászoktam az idegen nyelvű környezethez, és jó néhány kapcsolatot, barátot szereztem a világ minden tájáról. Sokkal rugalmasabbá váltam és szélesebb spektrumban tudok gondolkodni, tágította a látóterem a kinti félév. Emellett a CV-mnek is értékes része, egyértelműen komoly előnyt jelent a munkaerőpiacon, ezt már több konkrét helyzetben megtapasztalhattam. Az Erasmus pont annyit ad, amennyit kihozol belőle! 

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
Mozdulj ki! El lehet tölteni a szemesztert a 4 fal között is, meg lehet csak magyarokkal lógni, de ezért kár kimenni. Számtalan lehetőséget kínál a kinti félév, bőven többet, mint amennyi belefér, igyekezz minél több dologban részt venni, minél többet beszélgetni, minél több érdekes szakmai és izgalmas egyetemen kívüli programban részt venni, utazni, vacsora csatázni, bulizni, sétálni, ismerkedni, vitatkozni, minél több felfogást megérteni, légy nyitott és kíváncsi! Pihenni itthon is ráérsz. :)