Retorikai segítség a távoktatáshoz

2020.04.15.
Retorikai segítség a távoktatáshoz
Hoványi Márton, az ELTE TÓK adjunktusa, a Szónok Születik Retorikaiskola retorikatrénere ötrészes videósorozatot készített egyetemi oktatóknak és közoktatásban dolgozó pedagógusoknak az Oktatási Hivatallal együttműködve.

Az M5 csatornán Netorika címmel vetített műsor központi témája a webkamerák előtti tanítási helyzetek kezelése; az egyes részek a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolják az érdeklődőket. Hoványi Márton retorikatréner többek között abban segít a nézőknek, hogyan érdemes felvenni egy otthoni oktatási videót, hogyan kell bánni a hangerővel, de tippeket ad arra is, milyen praktikus eszközök használhatók a felvétel során.

Hoványi Márton 2010-ben szerezte meg magyartanári, majd összehasonlító irodalomtudományi diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Ugyanitt 2017-ben PhD-fokozatot szerzett irodalmárként. 2016-ig, három éven át az Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatói ösztöndíjasaként irodalomtudománnyal foglalkozott, majd az ELTE adjunktusaként folytatta munkáját ezen a területen. 2015 őszén kutatói ösztöndíjjal Oxfordban tanulmányozta az Oxford-stílusú, formalizált viták világát. A 2016-ra megszerzett pszichodráma asszisztensi fokozattal járó tudását elsősorban retorikatrénerként kamatoztatja. 2018 nyarától egy éven át az Egyesült Államokban vendégkutató volt, a legfrissebb kommunikációs ismeretekkel és prezentációs technikákkal a Yale University-n foglalkozott.

A Netorika adásai a MédiaKlikk felületén, valamint az M5 YouTube csatornáján visszanézhetők.

Borítókép: Hoványi Márton blogja