Revitalizátor verseny a rozsdaövezetek újrahasznosításáért

2023.05.11.
Revitalizátor verseny a rozsdaövezetek újrahasznosításáért
A CheckINN turisztikai innovációs hub és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) felhívására felsőoktatási hallgatók 3 fős csapatai jelentkezhetnek.

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található: a korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót ellátó területek nagy része szennyező anyagokkal, ipari hulladékkal terhelt, és újrahasznosításra vár. Nagy előnyük azonban, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újraélesztésük így kevesebb ráfordítást igényel, a revitalizációval ráadásul elkerülhető, hogy korábban érintetlen természeti területeket kelljen zöldmezős beruházásként beépíteni.

A pályázat a rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötletek felkutatásával fontos lépést tesz a fenntartható városfejlesztés felé, egyben a fiatal építészeket és turisztikai szakembereket is segíti a pályakezdésben.

A versenyre olyan háromfős hallgatói csapatok jelentkezhetnek, amelyeknek minden tagja aktív hazai felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik, valamint érdeklődik a turizmus, az építészet és a dizájn iránt. A beérkező pályamunkákat a CheckINN és MOME által felkért szakemberek értékelik a helyszínválasztás, a terület meglévő adottságainak minél jobb kihasználása, illetve a pályázati anyaggal együtt benyújtott, a projektet bemutató videó minősége alapján.

A tíz legjobb pályamű bekerül a második fordulóba, ahol csapatok mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHÁMORI építészstúdió alapítója; Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építész közösség tagja és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója lesznek. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat. Szükségük is lesz rá, hiszen a CheckINN Revitalizátor verseny fináléja izgalmas pitch esemény is, ahol a döntősök bemutathatják terveiket a szakmának és a nagyközönségnek.

A versenyen két nyertes pályázatot egyenként 3 millió forint jutalommal díjaznak.

Jelentkezés: 2023. június 4-ig az alábbi linken