Robolimpiát rendeztek Szombathelyen

2019.12.18.
Robolimpiát rendeztek Szombathelyen
Első ízben hívott robotépítő és programozó diákokat versenyre az ELTE Savaria Egyetemi Központ. A szombathelyi Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesülettel közösen szervezett versenyre a konstrukciókat működtető programokat is a versenyzők készítették. 

A kilencvenes végén indult robotversenyek a műszaki, természettudományi és informatikai kompetenciák fejlesztésén túl a csapatmunkát, a problémamegoldást és a komplex gondolkodásmódot erősítik. A magyar oktatási rendszerben ezek az összetevők egyelőre csak érintőlegesen jelennek meg, pedig a jövő technikája nem csak a gépektől várja el az intelligens együttműködés képességét. 

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ a szombathelyi Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesülettel  2019 decemberében rendezett első ízben robot szumó versenyt. Ez a versenytípus nagy nemzetközi hagyománnyal rendelkezik, és már sok magyarországi robotikával foglalkozó intézmény rendez regionális vagy országos hatókörű versenyeket 2008 óta, a nemzetközi szabályok szerint.

A verseny 122 cm átmérőjű szabványos sumopályán zajlik. Két robot küzd egymással a pályán, az emberi szumó versenyek mintájára. A cél az ellenfél robotjának eltávolítása a versenypályáról.

A robotok önálló algoritmus alapján mozogva keresik az ellenfelet,

és próbálják a küzdőtéren kívülre juttatni. A robot mérete nem haladhatja meg az 1 láb x 1 láb méretet (1 láb = 30,48 cm), tömege pedig legfeljebb 2 font (0,909 kg) lehet. A versenyre a konstrukciót és a robotot működtető programot is a versenyzők készítik. A lebonyolítás helyszínenként változhat, de alapvetően több menetből áll egy-egy küzdelem, amely egyenként nem haladhatja meg az 1 percet. Ennél a versenynél nincs életkori megkötés, minden versenyző azonos kategóriában indul.

A robot sumót Szombathelyen standard és ExtRém kategóriában hirdették meg. A standard kategóriában az építéshez csak a LEGO alap- és Mindstorms-készletek elemeit lehetett felhasználni, legfeljebb egy vezérlőegységgel, ennek megfelelően maximálisan négy motorral és négy érzékelővel. A robot legfeljebb 30x30x30 cm méretű és 1 kilogramm súlyú lehetett. Az ExtRém kategóriában a versenyzők tetszőleges számú és fajtájú LEGO elemet, szenzort, motort és akkumulátort használhattak. Itt is csak egy vezérlőt volt szabad haszálni, és a méretkorlát is megegyezett az előző kategóriáéval, a maximális súly azonban elérhette a másfél kilogrammot. A standard kategóriában kilenc, az ExtRémben hat csapat indult. 

A versenyt a Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület munkatársai bonyolították le, a szervezés, a szabályok megalkotása és a bírói feladatok ellátása pedig ötfős szakértőgárda feladata volt. Ennek tagja volt az ELTE IK Műszaki Intézet két oktatója, Gál László és Nemes József, valamint Simon Zoltán és Horváth Máté tanárok, főbíróként pedig Schubert József. A versenyt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

Első Szombathelyi Robolimpia

Első Szombathelyi Robolimpia

0

/

0

0

/

0