Segélyvonal játékfüggőknek

Szerencsejátékkal összefüggő problémák és kritikus helyzetek kezeléséhez nyújt segítséget anonimitás és teljes titoktartás mellett az a segélyvonal, amelyet az ELTE PPK Klinikai Pszichológiai és Addiktológiai Tanszék 2013. október 14-én indított. A vonal az országban az első, amely képzett szakmai stábbal működik, és specifikusan a szerencsejáték-függők számára hozták létre.

A Tanszék évek óta foglalkozik a viselkedési addikciók kutatásával, melyek közé a szerencsejáték-függőség is tartozik. A szerencsejáték-függőség súlyos problémát jelent Magyarországon mind a függők, mind hozzátartozóik számára. Azonban sem a klinikai ellátóhelyek, sem a segélyvonalak nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogy ellássák ezt a segítségre szoruló populációt. A Tanszék éppen ezért a téma kutatása mellett feladatának érezte, hogy a segítségnyújtás lehetőségeit keresse, így született meg a szerencsejátékos segélytelefon. A téma kutatásában a Klinikai Pszichológiai és Addiktológiai Tanszék a Corvinus Egyetem Viselkedéskutató Központjával is együttműködik, amelynek Paksi Borbála a vezetője. A két kutatóközpont közösen végezte a téma első országos reprezentatív felmérését is.

A beérkező hívásokat képzett szakmai stáb tagjai fogadják, akik az ELTE pszichológia szak hallgatói, doktoranduszai vagy már végzett egykori diákjai. A stáb tagjai vizsgával záruló, 30 órás elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt, majd ezt követően folyamatos szupervízióban és továbbképzésben részesülnek. A projektet önerőből hozták létre, és egyelőre önkéntes alapon működik, de minden támogatást örömmel fogadnak: a Szerencsejáték Zrt. például hirdetésekkel segít abban, hogy a segélyvonal ismertté váljon a játékosok és hozzátartozóik körében. A projekt szakmai vezetője Berczik Krisztina egyetemi tanársegéd, koordinátora Eisinger Andrea PhD-hallgató.

Az ügyelet hétköznapokon 15 és 19 óra között hívható az alábbi telefonszámon:
06 (1) 411–6778
 

ELTE PPK Klinikai Pszichológiai és Addiktológiai Tanszék

2013.12.02.