Segítő kezet nyújtanak

2018.01.25.
Segítő kezet nyújtanak
A becslések szerint Magyarországon minden osztályban ül egy figyelemzavaros gyermek. Az ADHD felismerését és a gyermekek fejlesztését segíti az a Helping Hand néven indult új projekt, amelyben a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar is részt vesz. 

Egyre több gyereket diagnosztizálnak figyelemzavarral vagy viselkedésproblémával: hazánkban például a gyerekek mintegy 2–7 százalékáról tartják, hogy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenved, vagyis a magyar oktatási rendszerben mintegy 70 ezerre tehető az érintettek száma. Ezek a gyerekek nem tudnak túl hosszú ideig figyelni, nehezen tudják kontrollálni pillanatnyi ötleteiket. Speciális fejlesztés nélkül ez mind az oktatásban, mind a későbbi életükben számos problémát okozhat, jóllehet gyakran átlag feletti képességekkel rendelkeznek. Az időben érkező gondoskodás azonban hozzásegítheti őket, hogy a társadalom teljes értékű tagjává válhassanak.

A Helping Hand a Raabe Klett Magyarország konzorcium vezetésével, az Egyesült Királyságban működő Coventry Egyetemmel és az ELTE BGGyK-val, valamint magyarországi, szlovákiai és romániai óvodákkal együttműködve azt a célt tűzte ki, hogy

az óvodapedagógusokat és szülőket olyan korszerű ismeretekkel és módszerekkel vértezze fel, amelyek hatékonyan támogatják az érintett gyermekek fejlődését.

A projekt résztvevői ezért egyebek mellett tervezik, hogy kidolgoznak egy többnyelvű – angol, magyar, szlovák, román – digitális kézikönyvet az óvodapedagógusoknak, a szülőket pedig útmutatóval segítik majd az ADHD felismerésében és a mindennapi élet szervezésében.

A projektben az általános tájékoztatás révén mintegy hatszáz szülőt, pedagógust és döntéshozót szólítanak meg, míg a közvetlen végrehajtásba csaknem száz óvodapedagógust és kétszáz szülőt vonnak be felmérések és fókuszcsoportok révén.

 Forrás: BGGyK