Segítség a tananyagok digitalizálásában

2020.03.26.
Segítség a tananyagok digitalizálásában
Az ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) a fogyatékossággal élő hallgatók távoktatásban jelentkező kihívásaira reagálva és az oktatók leterheltségének csökkentése céljából felajánlja segítségét a papíralapú tankönyvek, jegyzetek digitalizálásában és a digitális tananyagok megfelelő formátumú átalakításában, adaptálásában.

A Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) kéri a kollégákat, hogy az alábbi eljárásnak megfelelően járjanak el, amennyiben igénybe kívánják venni a digitalizálást.

1. Papíralapú könyvek, jegyzetek szkennelése pdf formátumban 

A SHÜTI felmentést kapott az Egyetemi Központi Könyvtár tankönyveinek kölcsönzési tilalma alól. Ez azt jelenti, hogy a kari, intézeti könyvtárakban lévő könyvek elérésében ugyan nem tud segíteni, de az ELTE Egyetemi Könyvtárban megtalálható könyveket és más tananyagokat tudja szkennelni.

Kérik a kollégákat, hogy a könyv teljes bibliográfiai adatainak megadásával jelezzék igényüket Vargáné Sztanisics Szonjának. Az igények kielégítése a beérkezés sorrendjében történik. A digitális tankönyvet elkészülte után e-mailben visszaküldik az oktatónak.

2. E-learning felületre feltöltött digitális tartalmak adaptálása látássérült hallgatók számára

A képernyőolvasó programot használó látássérült hallgatók számára csak a karakteres file-ok olvashatóak, a képfile-ok nem. A legtöbb látássérült hallgatóval az Iroda napi kapcsolatban áll, a hallgatók rendszeresen elküldik azokat a digitális tartalmakat, amelyek nem elérhetőek számukra. Amennyiben egy hallgató mégis az oktatóhoz fordulna problémájával, kérik, hogy az oktató küldje el a nem akadálymentes digitális tartalmat, az adaptációt igénylő hallgató nevét és e-mail-címét a SHÜTI látássérült hallgatókkal foglalkozó munkatársának, Grósz Juditnak, aki az adaptálás után közvetlenül a hallgatónak küldi majd el a kért tananyagot.

Az Iroda köszöni az oktatóknak, hogy a speciális szükségletű hallgatók igényeit – többletmunkát vállalva – figyelembe veszik.