Segítség az Ukrajnából érkező menekülteknek és határon túli hallgatóknak

2022.02.25.
Segítség az Ukrajnából érkező menekülteknek és határon túli hallgatóknak
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 200 férőhelyet ajánl fel az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolására és ellátására, emellett segítségnyújtási csomagot állít össze, amely támogatja a határmenti humanitárius tevékenységeket és az Egyetem saját, ukrán állampolgárságú, határon túli magyar és más nemzetiségű hallgatóit. 

Az Ukrajnában kialakult helyzet miatt a tegnapi nap és éjszaka folyamán az ELTE vagyonkezelésében lévő debreceni Márton Áron Szakkollégium három kollégista családtagjait fogadta be, és kapacitása erejéig további segítséget nyújt a menekültek ellátásához. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja 200 férőhelyet ajánlott fel az orosz-ukrán konfliktus elől menekülőknek és családtagjaiknak, köztük hagyományos kollégiumi férőhelyeket és a legújabb, felújított családi apartmanjait is.  

Borhy László rektor és az Egyetem akadémiai vezetése a Hallgatói Önkormányzattal együttműködésben olyan segítő csomag összeállításán dolgozik, amely közvetlenül tudja segíteni mind a saját hallgatóit, mind a határmenti humanitárius segítségnyújtási folyamatokat, legyen szó az ukrán nyelvi képzésben résztvevő hallgatók, oktatók részéről fordítói és tolmácsolási segítség nyújtásáról vagy pszichológiai tanácsadásról, illetve a rászorulók részére egyetemen belüli gyűjtések megszervezéséről.      

Az ELTE-n jelenleg 157 ukrajnai hallgató tanul, közülük 116-an kettős állampolgárok, az ELTE kollégiumaiban pedig összesen 221 fő ukrajnai lakóhellyel rendelkező hallgató tartózkodik. Az Egyetem minden hallgatója számára biztosítja a megfelelő tájékoztatást, és szükség esetén pszichológiai segítséget is nyújt.