Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj

2023.04.19.
Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj
Az UNESCO pályázatára 35 évesnél nem idősebb posztgraduális kutatók jelentkezését várják.

A Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj keretében folyó munka célja a selyemutak gazdag történelmének, közös örökségének és szellemiségének jobb megértése. Ehhez járul hozzá a 2021-ben elindított pályázati lehetőség is, amellyel ösztönözni kívánják a fiatal kutatókat a selyemutak közös örökségének további tanulmányozására. A támogatásra minden országból pályázhatnak a jelentkezés időpontjában 35 évesnél nem idősebb, posztgraduális kutatók. A javasolt kutatást végezhetik egyénileg, csoportosan vagy együttműködési projekt részeként is, azonban kutatási projektenként csak egy támogatást ítélnek oda.

A kutatási területek széles köre támogatható, a benyújtott projekteknek kapcsolódniuk kell a selyemutak mentén kialakult közös örökség, plurális identitás és belső sokszínűség témáihoz; a kortárs társadalmakban rejlő potenciálja a kreativitáshoz, a kultúrák közötti párbeszédhez és társadalmi kohézióhoz a regionális és nemzetközi együttműködés terén; valamint a fenntartható béke és fejlődés témaköreihez. Példaként említhetőek a tudomány és technológia, vallás és spiritualitás, nyelv és irodalom, művészetek és zene, hagyományos sportok és játékok, gazdaság és kereskedelem stb. területei is.

A felhívásra benyújtott pályázatok közül a bíráló testület 12 nyertes kutatási projektet választ ki. A nyertes projektek külön-külön 10.000 USD összegű támogatásban részesülnek.

Jelentkezni a pályázat hivatalos oldalán közzétett, angol nyelvű nyomtatvány kitöltésével lehetséges, melyet a silkroadsgrant@unesco.org e-mail címre kell megküldeni 2023. május 31-ig.

A támogatottak névsorát 2023 októberében hozzák nyilvánosságra.

További információ

Borítókép: Mahmoud A. Elraziek Ghoniem / UNESCO Youth Eyes on the Silk Roads