Séta Budapesten – hátrafelé

Séta Budapesten – hátrafelé
05/13 - 05/15

2022. május 13. - 2022. május 15.

Budapest, XI. ker.

05/13 - 05/15

2022. május 13. - 2022. május 15.

Budapest, XI. ker.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál különleges programja Johannes Bellinkx holland-belga színházi alkotó installációkkal kísért sétaelőadása, amelynek végpontja és a művésszel való találkozás helyszíne az ELTE Eötvös Collegiumának kertje.

A szokatlan sétaelőadást a 2008 óta megrendezett, köztéri és helyspecifikus művészetekre fókuszáló Placcc Fesztivál szervezi a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a XI. kerületi Önkormányzat támogatásával. A program keretében a résztvevők (önkéntesek kíséretében) hátrafelé, a város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstallációt hallgatva sétálnak végig a XI. kerületben kijelölt útvonalon, végül megérkeznek az ELTE Eötvös József Collegium kertjébe, ahol más installációival a művész várja őket.

A Reverse című előadás köztereken és magántereken keresztül vezeti végig a nézőket a városon. Johannes Bellinkx az idő- és valóságérzékelésünket manipulálja, amikor azt kéri, hogy fordítsunk hátat mindennek, ami ismerős, és hátrafelé járjuk végig a várost. Ahogy kilépünk a komfortzónánkból, belépünk egy olyan városba, amit már fel sem ismerünk. A hátrafelé sétálás koncentrált fizikai élmény, ahol a figyelmünk elveszíti határozott fókuszát, és kiterjesztve látjuk a világot. Az a rendkívül egyszerű gesztus, hogy nem előrefelé, hanem hátrafelé indulunk el, teljesen új perspektívából tárja fel előttünk a környezetünket. A projekt nagy mértékben inspirálódott egyes ázsiai és afrikai kultúrák időfelfogásából – amelyek az időt nem lineárisan képzelik el, hanem a szimultaneitásban hisznek, ahol nem létezik múlt és jövő, hanem az egyes pillanatok egymásra rakódnak.

Az előadás formája egyszemélyes városi séta, a résztvevők 3 percenként önkéntesek segítségével indulnak el az indulási pontról, a menetidő résztvevőnként kb. 70 perc. A program mindhárom napon 16:00 és 20:00 óra között zajlik.

Koncepció és rendezés: Johannes Bellinkx
Zeneszerző: Sjoerd Leijten
Alkalmazásfejlesztés: Teackele Soepboer
Installáció: Thijs Wieman

Támogatók: Flamand Kormány Képviselete, In Situ, Creative Europe
A szervezők külön köszönetüket fejezik ki az ELTE Eötvös József Collegiumnak és az Allee Üzletközpontnak.

Facebook