Sikerek a Fulbright pályázatain

2021.04.28.
Sikerek a Fulbright pályázatain
A 2021/2022-re vonatkozó pályázati ciklusban 4 ELTE-s nyert a hallgatóknak és doktoranduszoknak szóló pályázaton.

Jelenleg is zajlik a jelentkezés a Fulbright-ösztöndíjakra, amelyek segítségével a nyertes végzős hallgatók, doktoranduszok, oktatók és kutatók az Egyesült Államok egyetemein tölthetnek el minimum 3 hónapot. Az ösztöndíjakra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint megfelelő szintű angol nyelvtudással rendelkeznek. Egyetemünk hallgatói és oktatói az elmúlt években sikerrel szerepeltek a FULBRIGHT Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság által kezelt pályázatokon.

A 2021/2022-re vonatkozó pályázati ciklusban 4 ELTE-s nyert a hallgatóknak és doktoranduszoknak szóló pályázaton. Bazánth Barbara (ÁJK, nemzetközi jog) a New York Egyetemre, Erdész Anett (PPK, egészségtudomány) a Kansasi Egyetemre, Fejes-Vékássy Lili (PPK, társadalompszichológia) a New York Egyetemre, Stefkovics Ádám (TáTK, szociológia) pedig a Harvardra utazhat a Fulbright támogatásával. (A Stefkovics Ádámmal erről készült interjút itt olvashatja.)

Egy évvel korábban az Egyetem két munkatársa nyert el kutatóknak szóló ösztöndíjat: Varga Máté, a TTK Genetika Tanszékének egyetemi adjunktusa a Yale-re, Vincze Miklós, az MTA-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa a Floridai Egyetemre. Ekkor is 4 hallgatói ösztöndíjat szereztek meg ELTE-sek: Kovács Lilla Nóra (PPK, klinikai szakpszichológia) a Coloradói Egyetemen, Rácz Dániel (ÁJK, jog) a Northwestern Egyetemen, Szölgyén Ákos (TTK, asztrofizika) a Harvardon, Topál Dániel (TTK, meteorológia) pedig a Kaliforniai Egyetemen tanulhat és kutathat. A járványhelyzet miatt több nyertes is halasztani kényszerült az utazását.

A korábbi évek díjazottjairól a Fulbright Hungary honlapja számol be.

A posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogramot 1946-ban indították el az Egyesült Államokban a korábbi szenátor, J. William Fulbright kezdeményezésére. A magyarországi Fulbright Bizottság 1992-ben alakult meg a magyar és az amerikai kormány kétoldalú megállapodása alapján.