Sikerek a szerves kémia versenyen

2016.07.07.
Sikerek a szerves kémia versenyen
Az ELTE TTK Szerves Kémia Tanszéke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszéke, valamint a Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézete 2016. április 29-én hetedik alkalommal rendezte meg a Szerves Kémia Problémamegoldó Versenyt, amelynek díjátadója 2016. június 17-én volt az ELTE TTK-n. A díjakat a versenybizottság újonnan megbízott elnöke és titkára, Szabó Dénes egyetemi docens és Durkó Gábor egyetemi tanársegéd, az ELTE Szerves Kémiai Tanszékének munkatársai adták át.

A versenyre a szervező egyetemek diákjain kívül a Szegedi Tudományegyetemről és a Debreceni Egyetemről is érkeztek résztvevők. A 44 versenyző között kémia, vegyész, gyógyszervegyész-mérnök valamint gyógyszerész szakos egyetemi hallgatók voltak, rajtuk kívül a Gödöllői Török Ignác Gimnázium két diákja is sikerrel vett részt a megmérettetésen. Az ELTE kémia és vegyész szakos hallgatói az idei versenyen is kiemelkedően teljesítettek: a tíz legjobb eredményt elért versenyző közül hatan az ELTE-re járnak.

Az alapszak kategóriában első helyen végzett Angyal Péter (BME, vegyészmérnök BSc). Második helyezett lett Sályi Gergő (ELTE, kémia BSc), a harmadik díjat – és egyben a legjobb elsőéves hallgatónak járó különdíjat – Vörös Zoltán János, az ELTE kémia BSc szakos hallgatója kapta. A negyedik helyezést – csupán 1 ponttal lemaradva – Borsik Gábor (ELTE, kémia BSc) érte el.  A mesterszakos hallgatók között az első díjat megosztva Petró József Levente, a BME gyógyszervegyész-mérnök szakos hallgatója és Zwillinger Márton, az ELTE vegyész szakos hallgatója nyerte el. Második helyezett lett Hegedüs Kristóf (ELTE, vegyész MSc), harmadik díjat kapott Póta Kristóf (Debreceni Egyetem, vegyész MSc). A negyedik helyen Varga István (ELTE, vegyész MSc) végzett, míg az ötödik helyet Győrfi Nándor (BME, gyógyszervegyész-mérnök MSc) szerezte meg. A versenyen elért teljesítménye alapján a Versenybizottság különdíjban részesítette Ivánczi Mártont (Semmelweis Egyetem, gyógyszerész) és Bajczi Leventét (Gödöllői Török Ignác Gimnázium). A nyertesek oklevél-, könyv- és pénzjutalomban részesültek, többen fiatal, kortárs magyar szerzők műveit kapták.A dijátadó ünnepségen részt vett Huszthy Péter egyetemi tanár, a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékének tanszékvezető-helyettese, Krajsovszky Gábor egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének megbízott igazgatója, Tóth Gergely egyetemi docens, az ELTE TTK Kémiai Intézetének oktatási igazgatóhelyettese, valamint Hudecz Ferenc akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár.

A versenyt idén is a Richter Gedeon Nyrt., a Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvány, a Kajtár Márton Alapítvány, valamint a Dényi Bt. támogatta.

Szerves Kémia Problémamegoldó Verseny