Sikeres energetikai fejlesztés százezer négyzetméteren

2018.07.25.
Sikeres energetikai fejlesztés százezer négyzetméteren
Lezárult az ELTE-n az energiahatékonysági fejlesztési beruházás, amelynek eredményeként az egyetem által használt épületek egyharmada, több mint százezer négyzetméter újult meg.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.4-15-2016-00003 számú projektjének keretében 5 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el infrastruktúrájának energetikai fejlesztésére, így összesen 15 épület átfogó korszerűsítése valósult meg az egyetemen.

A beruházás az egyetem egyes képzési egységeire (Természettudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar, Tanító- és Óvóképző Kar, Pedagógiai és Pszichológiai Kar), kollégiumaira, valamint egyéb oktatási intézményeire és helyszíneire terjedt ki.

A felújításban érintett épületeket energiahatékonysági mutatójuk alapján választotta ki az ELTE Műszaki Főigazgatósága, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen határozta meg a beruházásban érintett épületek körét, ezt követően került sor az épületek előzetes energetikai felmérésére. A sikeresen lefolytatott tervezési- és előkészítési munkák elvégzése, illetve a kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárások lezárása után, 2017. március 1-jével megkezdődött a munkaterületek átadása a nyertes vállalkozások számára. A projektből finanszírozott támogatásnak köszönhetően

az ELTE olyan középtávú beruházási folyamatot indíthatott el, mellyel európai színvonalú infrastruktúra kialakítása válik lehetségessé.

A felújítás során többek között utólagos külső hőszigetelést kaptak az épületek, kicserélték a külső nyílászárókat, ezen belül 5000 db új ablak került a helyére, továbbá korszerűsítették a kazánokat és a fűtési rendszereket. A beruházás eredményeként az egyetem éves szinten várhatóan 300 millió forint értékű energia-megtakarítást érhet el. Ennek köszönhetően a tavalyi költésekhez viszonyítva már 2018-ban is közel 220 millió forinttal alacsonyabb a közművek költségeire betervezett pénzügyi forrás.

A felújításban érintett egyetemi épületeken napelemeket is elhelyeztek, melyek üzembe helyezésüket követően jelentős, közel 0,7 MVA primer energiát termelnek az ELTE számára. A beruházások lehetőséget adtak arra, hogy az érintett épületek energetikai besorolása minimálisan egy kategóriával feljebb kerüljön, de a felújításban érintett épületek felénél több besorolást lépjen előre.

A beruházás egyik kiemelkedő előnye, hogy a felújításnak köszönhetően az ELTE immár korszerű energetikai rendszerekkel üzemelő épületei által termelt széndioxid az eddigi mennyiséghez képest évente közel 4600 tonnával csökken. Az Egyetem az előzetes várakozásain felüli tartalommal, a rendelkezésre álló uniós forrás fedezeti értéke alatt kötött szerződéseket a kivitelező vállalkozókkal. A felújítások után az épületek műszaki állapota és külső megjelenése jelentősen javult, az érintett épületekben tanuló hallgatók és tanáraik korszerűbb, komfortosabb körülmények között folytathatják mindennapi munkájukat.