Sokszínű arab világ

2019.04.15.
Sokszínű arab világ
A rendezvénysorozat történetében először adott egyetem helyszínt április 11-én a Kortárs Arab Világ Központ és az Arab Nagykövetek Tanácsa által szervezett arab kultúra napjának. A megnyitó beszédek után a látogatók közelebbről is megismerhették a résztvevő 14 arab ország hagyományait az ELTE BTK Mária Terézia teremben berendezett kiállításon, a Gólyavár előterében pedig tradicionális arab ételeket is megkóstolhattak.

A rendezvényt harmadszorra rendezték meg Magyarországon, idén pedig egyedülálló módon egy felsőoktatási intézményt választottak helyszínül a szervezők. A döntés nem véletlen: az ELTE Bölcsészettudományi Kar az orientalisztika, illetve arabisztikai tanulmányok bölcsője és egyben központja Magyarországon. Sonkoly Gábor, a BTK dékánja beszédében kiemelte az ELTE szerepvállalását a magyar-arab oktatási, tudományos és kulturális kapcsolatok ápolásában, fejlesztésében, melynek érdekében a Bölcsészettudományi Kar 2018 novemberében megalapította a Kortárs Arab Központot is. Hamad Mohammed Bórhamah kuvaiti magyar nagykövet, egyben az Arab Nagykövetek Tanácsának (ANT) elnöke a program rövid ismertetése után az arab kultúra és nyelv sokszínűségére hívta fel a figyelmet, valamint köszönetét fejezte ki a BTK-nak a Kortárs Arab Központ megalakítása miatt. A megnyitót Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke zárta, aki beszédében kiemelte a Stipendium Hungaricum ösztöndíj fontosságát, melynek segítségével jelenleg is számos hallgató – köztük nem egy arab állam fiatalja – vesz részt egyetemünk képzésein.

A rendezvényen 14 arab ország nagykövetségének delegáltjai jelentek meg. A beszédek után a résztvevők megtekinthették az arab országok pavilonjait, és tradicionális arab ételeket is kóstolhattak, majd Arab Culture Contribution to the World's Civilization címmel két szekcióból álló, nyílt előadássorozaton ismerkedhettek az arab kultúrával.

Fotók: Mónus Márton (MTI), Selmeczi Tamás

Arab Kultúra Napja 2019

Arab Kultúra Napja 2019

0

/

0

0

/

0