Solymosi Katalin kiválósági díjat kapott

2023.03.14.
Solymosi Katalin kiválósági díjat kapott
A Nők a Tudományban Egyesület tizedik éve díjazza az alkotó, inspiráló kutatónőket. Az ELTE adjunktusának munkáját agrár- és földtudományok kategóriában ítélte követendőnek a Nők a Tudományban Egyesület.

A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) kitüntetését olyan fiatal kutatónők és a kutatókat támogató női munkatársak nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak szakterületükön, aktív részesei a hazai tudományos életnek, emellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítésében a fiatal lányok körében.

Idén a természettudományos díjat agrár- és földtudományok kategóriában Solymosi Katalin biológus, az ELTE Növényszervezettani Tanszék adjunktusa kapta.

Solymosi Katalin a növényi színtestek új típusait keresi, valamint felépítésük és működésük feltáratlan részleteit vizsgálja. „Különösen fontosnak tartom feltárni azt, hogy a különböző környezeti tényezők, mint például a klímaváltozás okozta szárazságstressz és a sóstressz, vagy a talajlakó gombákkal való kölcsönhatások hogyan befolyásolják a színtestek szerkezetét és működését. Mivel ezek a hatások kihatnak a haszonnövények hozamára, így kutatási eredményeim a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a növénynemesítés vonatkozásában is fontosak lehetnek” – hangsúlyozza a kutató, aki a Fiatal Kutatók Akadémiájának társelnökeként tudománypolitikával is foglalkozik.

A kémiai tudományok és gyógyszerészettudomány kategória díjazottja Oláh Julianna, a BME docense lett, a kutatói tevékenység támogatását elismerő kiválósági díjjal pedig Benséné Fekete Ildikót, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet laboratóriumi főmunkatársát ismerték el.

A díjakat 2023. március 10-én az MTA Székházban adták át. Mint az ünnepségen elmondták, az idei díjazottak is igazi példaképek lehetnek a 14-18 éves lányok számára, hiszen utat mutatnak számukra a tudományos és mérnöki pályák felé.