Sugárzás a gyógyítás szolgálatában

Sugárzás a gyógyítás szolgálatában
11/23

2023. november 23. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)

11/23

2023. november 23. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, fszt. 83.)


Fröhlich Georgina fizikus ad elő "Az atomoktól a csillagokig" TTK-s sorozatban.

Egy kis barangolásra várjuk az érdeklődőket a fizika és a medicina határára. Az előadás során feltérképezzük az atomfizika és az orvostudomány egy kevésbé ismert határterületét, az ionizáló sugárzások egyik gyógyászati alkalmazását, a sugárterápiát. Betekintést nyerhetünk egy olyan szakterületbe, ahol a napi gyógyító munkában jelentős részt vállalnak a fizikusok is. Szó esik a lineáris gyorsítóval végzett külső sugárkezelésről, azaz teleterápiáról és a radioaktív izotóp emberi testbe juttatásával történő brachyterápiáról. Kiderül, mi az a CyberKnife, a Gamma-kés, a proton-terápia, és azt is megtudjatjuk, hogy a radioaktív izotópokat bent lehet-e hagyni végleg az emberi testben. Végül pedig megismerkedhetünk Bátorral, aki a sugárkezelésre kerülő gyermekeknek segít izgalmas kalanddá változtatni a hosszú kezelési folyamatot.

Fröhlich Georgina az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának munkatársa, az ELTE Biofizikai Tanszék adjunktusa. Kutatási területe a metszetképalkotó eljárásokon alapuló intersticiális konformális brachyterápia dozimetriai elemzése és az intenzitásmodulált teleterápiával való dozimetriai összehasonlítása.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak. Az előadások online is követhetők a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában, a videofelvételek egy héten belül felkerülnek a sorozat weblapjára és YouTube-csatornájára is.