Sulinetwork díjat kapott Abonyi-Tóth Andor

2019.02.18.
Sulinetwork díjat kapott Abonyi-Tóth Andor
Az Oktatási Hivatal IV. Országos Szaktanácsadói Konferenciáján, február 12-én adták át a 2019-es Sulinetwork díjakat. Idén a kitüntetettek között szerepelt Abonyi-Tóth Andor, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék adjunktusa, akinek az informatika szakmódszertan fejlesztésében elért eredményeit ismerték el.

Az elismerést 2012 óta ítélik oda olyan pedagógusoknak és oktatási szakembereknek, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak a digitális írástudás fejlesztéséhez, az infokommunikációs technológia alkalmazásához az oktatásban. A díjat évente három pedagógus nyerheti el, közülük kettő a közoktatásban dolgozó gyakorló pedagógus lehet, a harmadik díjazott pedig olyan, a közoktatásban dolgozó szakember, aki bár pedagógus végzettségű, szakmai tevékenységét az oktatás más területein fejti ki a közoktatás javára. Az utóbbi kategóriában szerzett elismerést Abonyi-Tóth Andor, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék adjunktusa. 

Abonyi-Tóth Andor 1999-ben szerezte meg okleveles informatika szakos diplomáját az ELTE TTK-n, közvetlenül ezután kezdte meg hivatalos oktatói pályafutását az ELTE TTK informatika szakmódszertani csoportjában egyetemi tanársegédként. Jelenlegi munkakörében a programtervező informatikus BSc/MSc, a tanári MSc és az osztatlan tanárképzési szakokon, illetve az Informatikai Kar által indított felsőfokú szakképzési programokban tanít. Doktori disszertációját 2014-ben védte meg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. Kutatási területe az internet alapú, együttműködést támogató felületek egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása és tanulásban betöltött szerepének vizsgálata. Az ELTE adjunktusa az oktatási alkalmazásokhoz, az informatika szakmódszertanhoz, a médiatechnológiához, a webes és mobiltechnológiákhoz kapcsolódó kutatás és képzés területén dolgozik, szakmai konferenciák és programok rendszeres előadója, hazai és külföldi projektek résztvevője. Az ELTE nyílt kurzusainak (MOOC - Massive Online Open Courses) egyik fejlesztője és facilitátora. Az ELTE T@T Labor tagja, valamint az Innovatív Pedagógiáért Társaság (IPET) alapító és elnökségi tagja. Újabban szívesen foglalkozik a micro:bit eszközben rejlő lehetőségekkel, az informatikai gondolkodás fejlesztésével a fiatalabb korosztály körében is. Munkásságáról személyes honlapján folyamatosan olvashatók friss információk.

A Sulinetwork díjat 2019-ben még Jánossy Zsolt, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium fizika, matematika és angol szakos tanára és szaktanácsadója vehette át, aki több mint két évtizede dolgozik a digitális pedagógia területén. Kitüntették Fári Jánost, a Kecskeméti Katona József Gimnázium informatika tanárát, a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny Bács-Kiskun megyei Regionális Versenybizottságának vezetőjét is, akinek nevéhez kötődik a Robotcsámborgás projekt, amelynek keretében olyan iskolák is kipróbálhatják a robotikát, akik nem rendelkeznek ilyen eszközökkel.

A díjazottak a szakmai kitüntetés mellett egy-egy kisplasztikát is kapnak, amely Szanyi Borbála szobrászművész alkotása.

Forrás: ELTE IK