Sulyok Katalin Henry Wheaton-díjat kapott

2019.09.11.
Sulyok Katalin Henry Wheaton-díjat kapott
Sulyok Katalin, az ÁJK Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa kapta az Institut de Droit International Henry Wheaton-díját, amelyet a legjobb angol, német, francia, olasz vagy spanyol nyelven írott, nemzetközi környezetjogi tárgyú PhD-disszertációnak ítél oda a nemzetközi zsűri. 

Az Institut de Droit International (Nemzetközi Jogi Intézet) székhelye Genf, 1873-ban alapították azzal a céllal, hogy a világ vezető nemzetközi jogászait tömörítse kormányoktól független módon. A testület az államok közötti békés vitarendezésben játszott szerepéért 1904-ben Béke Nobel-díjban részesült. A Wheaton-díjat 1931-ben alapították J.B. Scott hagyatékából, ám 2003 óta nem osztották ki kimagasló pályamű híján.

A zsűri tagjai idén Jutta Brunnée (University of Toronto), Francesco Francioni (European University Institute) és Alfred Soons (University of Utrecht) professzorok voltak, akiknek egyhangú döntése értelmében Sulyok Katalin Scientific Engagement of International Courts and Tribunals in Environmental Disputes. Science and the Legitimacy of Adjudicatory Reasoning című disszertációja volt érdemes a díjra. Az értekezés könyv formájában várhatóan 2020 folyamán jelenik meg a Cambridge University Press gondozásában.

A 10.000 svájci frank jutalommal járó elismerést az Intézet ülésszakának záróvacsoráján Hágában, a történelmi holland parlament épületének Lovagtermében adták át.

Forrás: ELTE ÁJK