Számítási felhőre váltott az ELTE

Ez volt 2010-ben a magyar felsőoktatás legnagyobb felhő alapú informatikai fejlesztése, amelyet egységes Fujitsu platformon hajtották végre.

Az évi 26 milliárd forintos költségvetéssel működő, 5 ezer alkalmazottat foglalkoztató Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnagyobb hazai felsőoktatási intézmény, amely csak informatikára évente mintegy 300 millió forintot költ. Az egyetem IT osztályán 50 ember dolgozik, az utóbbi években megnövekedett feladatokat kiszolgáló informatikát azonban csak jelentős létszámbővítéssel tudták volna működtetni, miközben a megnövekedett költségek fedezésére nem álltak rendelkezésre elégséges források.

Az ELTE ezért olyan megoldást választott, amely lehetővé tette, hogy változatlan létszámmal, de az energiaköltségek 50 százalékos csökkentésével feleljen meg az elvárásoknak – mondta el Ritter Dávid, az ELTE informatikai igazgatója, aki a Fujitsu keddi eseményén ismertette, miként alakították át az egyetem informatikai infrastruktúráját.

A virtualizáció, illetve a privát számítási felhők kialakítása során el akarták kerülni az ilyenkor szokásos problémákat, mint például a lépésenkénti technológiaváltást, a szatellitrendszerek kialakulását és a különböző technológiák próbálgatását, ami mind a párhuzamos infrastruktúrák kialakulásához és a meglévő erőforrások szétforgácsolásához vezet. Emiatt az előkészítés közel három évig tartott, a konszolidáció megvalósítása viszont ezt követően gyors ütemben valósult meg.

2010 decemberének második hetétől – a hiba nélkül lefolytatott tesztüzemet követően – 12 Fujitsu Primegy RX300 S6 virtualizált környezetekhez optimalizált rackszerver biztosítja 150 féle szolgáltatás igénybevételét 40 ezer felhasználó számára. A szerteágazó alkalmazások – Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR), SAP, SAP HR, oktatói rendszerek, levelezés – az eddigi tapasztalatok alapján zavartalanul és gyorsan futnak 99,99 százalékos rendelkezésre állás mellett. A kialakítás másik előnye, hogy így a csúcsidőszakokban például a költségvetés-menedzsmentnek vagy a tanulmányi rendszernek úgy tudnak többletkapacitást biztosítani, hogy ehhez nem szükségesek további erőforrások.

Az ELTE VMware-re épülő virtuális szerverfarmja az év végéig további hat szerverrel bővül. Ritter Dávid hozzátette: a jövőben minden új rendszernek kötelezően ebben a környezetben kell működnie, így például ezen fog futni a most fejlesztett könyvtári rendszer is, amely az ELTE 180 milliárd forint értékű könyvtári állományának kezelésére szolgál.

Forrás: bitport.hu

2011.01.05.