Számos ELTE-s az „Év egyetemi sportolói” között

2016.11.29.
Számos ELTE-s az „Év egyetemi sportolói” között
A Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 24-én rendezte meg az idei “Év Egyetemi Sportolója” díjátadó ünnepséget, mellyel célja a kiemelkedő sporteredmények megünneplésén túl, hogy a hazai nyilvánosságban hangsúlyosan megjelenjen az egyetemi sport.

A legtehetségesebb sportoló hallgatók példáján keresztül is kívánják ösztönözni az egyetemisták és főiskolások rendszeres sportolását, népszerűsítik a sportos életmódot, ami közös felelősség, egy egészségesebb magyar társadalom alapja.

Az „Év egyetemi sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehetik át, akik az adott évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2016-os riói olimpiáról, paralimpiáról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve az egyetemi világbajnokságokon vagy az Európai Egyetemi Játékokon az első három helyen végeztek. A díjátadón kiosztották továbbá a Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenye győzteseinek kupáját, és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával megvalósuló BeActive - Campus3Próba díjait is. A résztvevőket Kiss Ádám, a MEFS elnöke, az ELTE professor emeritusa köszöntötte.

Az ünnepi eseményt Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy ma Magyarország számára a valódi munkával, szorgalommal, kötelességtudattal és kitartással elért teljesítményt felmutató fiatalok szolgálnak mintaként, mások számára követendő példaként.

Köszöntőjét követően államtitkár asszony átadta az Év egyetemi sportolója díjakat a Riói Olimpiai Játékokon érmet nyert egyetemista versenyzőknek.

A díjazottak között volt Egyetemünk két hallgatója, Szilágyi Áron olimpiai aranyérmes kardvívó és Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes úszó, az ELTE Sport Arca,

valamint Cseh László, Rédli András, Tóth Tamás, Sors Tamás és Szabó Gabriella.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszédében kitért arra: sokszor elhangzik kritikaként, hogy az érettségit követően a legtöbb diák nem csak a középiskolai tanulmányait fejezi be, hanem az aktív és rendszeres sportolást is. A Fővárosi Önkormányzatnál komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy az élsport mellett, a diák- és szabadidősport is megfelelő figyelmet és támogatást kapjon. Beszédét követően átadta a 2016. évi felnőtt világbajnokságon aranyérmet szerzett egyetemista sportolóknak az Év Egyetemi Sportolója Díjat.

András István, a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) rektora a 2016-os Egyetemi Világbajnokságok 1-3. helyezettjeinek adta át az elismeréseket, többek között Metz Zsófia  és Simán Fanni bronzérmes kajak-kenuzóknak, az ELTE hallgatóinak.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a MEFS és a HÖOK együttműködésének fontosságát emelte ki beszédében, majd az Európai Egyetemi Játékok 1-3. helyezettjeinek adta át az elismeréseket, a díjazottak között az ELTE kiemelkedő teljesítményt nyújtó paraúszóival: Sipos Péterrel, Illés Fannival és Kollárszky Boglárkával.

Braun Márton a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy a hazai tömegsport népszerűsítése iránti elkötelezettségünket az is bizonyítja, hogy az idei évben a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel együtt valósították meg az Európai Sporthét keretében szervezett, BeActive sportnapot, melynek kiemelt célkitűzése volt, hogy minél több magyar tegyen az egészségéért, és Európán belül kiemelkedő részvétellel mozduljon meg az egész ország, azon belül pedig az egyetemista és főiskolai hallgatók.

Az ünnepi műsor részeként a sporteseményeken készített filmek levetítése mellett Hajagos Máté, az ELTE sportszervezős szakos hallgatója freestyle (cirkuszi zsonglőrködés és a brazil tengerparti foci ötvözete) bemutatóval színesítette a rendezvényt, melyen felléptek a Kodolányi János Főiskola jazz-előadóművészet szakos hallgatói, Ruff Nikolett és Márkosi József is.

Az eseményen megjelent még Nagy Tímea (kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros Universiade Bajnok) az Universiade Bajnokok Klubja elnöke, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, Dezső Tamás, az FTT elnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

A díjazottak névsora

Forrás: Mozdulj rá!