Szemléletváltó: amit a kisiskolások neveléséről másként tudunk

2020.10.13.
Szemléletváltó: amit a kisiskolások neveléséről másként tudunk

Kiknek szól ez a kurzus?

A kisiskolások nevelése iránt érdeklődőknek.

Szakma szerint: pedagógusoknak (nem csak tanítóknak), egyetemi hallgatóknak, de érdeklődő szülők és nagyszülők is találnak benne hasznos modulokat a gyermekneveléshez.

Szakmai tapasztalat szerint: kezdőknek, gyakorlottaknak és mentorpedagógusoknak

Miről szól ez a kurzus?

A kisiskolások örömteli és hatékony nevelésének mai tudásunk szerint legfontosabb elméleti alapjairól és azok gyakorlati hatásairól.

Arról, hogy a 21. századi gyermek nevelését izgalmas kihívásnak tekintve meg lehet találni a hatékony stratégiát minden érintett örömére – hisz a kognitív idegtudományoktól a neveléstudományi kutatásokig számos olyan eredményt ismerünk, ami gyökeresen alakítja át a gyermeknevelésről alkotott szemléletünket, kérdőjelez meg örökérvényűnek vélt dolgokat, (pl. a sikerről, az intelligenciáról, az érzelmekről és a tanulásról, a gyakorlás szerepéről, a jutalmazás és a büntetés hatásáról, a jó visszajelzésről, vagy a hiba javításáról), melyek közül jónéhányat érintünk kurzusunkban

Az egyes modulokban választ keresünk arra, hogy (1) miként hatott a pozitív pszichológia a gyermekkép átalakulására, s hogyan alakítja át szemléletünket, (2) mit értünk kreatív nevelésmódszertanon, és hogyan alkalmazzuk, (3) miként menedzseljük osztályunkat, hogyan kommunikáljunk, előzzük meg vagy kezeljünk konfliktusokat, (4) hogyan értékeljünk motiválóan, (5) miként éljük meg a LLL-et, s hogy (6) miként alkalmazzunk gyermekközpontú tanulásmódszertant.

A kurzus alkotói és oktatói

Dr. Hercz Mária
Dr. Serfőző Mónika
Kanczné Dr. Nagy Katalin
Ledniczki Kinga
Takács Nikolett

Mikor kezdődik, meddig tart, hogyan tanulhat majd?

2020. október 31-én indul és 2021. január 31-én zárul, így biztosít a résztvevőknek rugalmas, saját életritmusukhoz legnagyobb mértékben illeszthető tanulási lehetőséget. A kurzus hat modulja 30 munkaóra alatt teljesíthető, de lehetőséget kínál további diskurzusra, kiegészítő tartalmak megtekintésére. Az egyes modulok tananyagát minden esetben egy Kávészünet követi, amelyben az újragondolás lehetőségét kínáljuk egy neves kutató mellett, majd azok számára, akiket megérintett a téma, további érdekességeket kínálunk a Kitekintő című részben.

Jelentkezés

2020. október 10-től
https://mooc.elte.hu/register (új felhasználóknak, a 39ERPG kód megadásával)
https://mooc.elte.hu/enroll/39ERPG (közvetlenül, azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a mooc.elte.hu oldalon)
https://mooc.elte.hu (Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét  (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.)