Szexuális úton terjedő fertőzések Magyarországon

Szexuális úton terjedő fertőzések Magyarországon
10/19

2016. október 19. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Than Károly-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.65)

10/19

2016. október 19. 17:00 - 18:00

ELTE TTK Than Károly-terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.65)


Az "Élő adás" biológiai ismeretterjesztő sorozat következő vendége 2016. október 19-én Dudás Mária, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának szakorvosa lesz, aki "HIV/AIDS és a szexuális úton terjedő fertőzések Magyarországon" címmel tart előadást az ELTE Lágymányosi Campusán. 

A HIV-fertőzés ma már nem halálos betegség, hanem krónikus, jól kezelhető fertőzés. A gyógyszeres kezelés és a megelőzés ellenére azonban Magyarországon minden évben egyre több embert diagnosztizálnak HIV-fertőzéssel. A fertőzés hazánkban leginkább szexuális úton terjed, és olyan csoportokat érint, akiknek a szexuális magatartása magas kockázattal jár. Nem csak a HIV-fertőzés terjed azonban szexuális úton. A már-már elfeledettnek vélt, klasszikus nemi betegségek újra itt vannak, köztük a syphilis és a gonorrhoea (tripper, kankó). Az előadáson a HIV mellett nemcsak a syphilisről és a tripperről lesz szó, hanem olyan fertőzésekről is, amelyek a nemi szerveket érintik ugyan, azonban kevésbé élnek úgy az emberek fejében, mint szexuális úton terjedő fertőzések. Ilyen fertőzések például a chlamydia, mycoplasmafertőzések, HPV. Ezek a baktériumok illetve vírusok lehet, hogy nem okoznak akut tüneteket, azonban hordozásuk hosszú távon veszélyezteti az egészséget (meddőség, rák stb).

Az ELTE Biológiai Intézete által, nem csak középiskolásoknak szervezett „Élő adás” ismeretterjesztő sorozat a biológia különféle ágai között kalandozik, célja a legizgalmasabb és legújabb kutatási eredmények, és a megválaszolatlan nyitott kérdések bemutatása. A biológia robbanásszerűen fejlődő tudománya egyre több részletet tár fel előttünk: az élőlényeket alkotó molekulák rejtett világától a sejtek és az egyedek szintjén át egészen a fajok sokaságából felépülő életközösségekig.

Facebook

Élő adás