Színes programmal folytatódik a Harmadik Kor Egyeteme

2024.02.15.
Színes programmal folytatódik a Harmadik Kor Egyeteme
Az ELTE PPK rendezvénysorozatán tíz éve várják változatos témájú előadásokkal a tudományok iránt érdeklődő időseket. Legközelebb Mérő László beszél a generációk közti különbségekről.

A Harmadik Kor Egyeteme, ELTE – a tevékeny időskorért (HKE) rendezvénysorozat 2012-ben indult az ELTE PPK szervezésében. A program lehetőséget nyújt a nyugdíjas korosztálynak az élethosszig tartó tanulásra, és elősegíti a generációk közti párbeszéd létrejöttét. Minden félévben több, ingyenesen elérhető előadás kerül megrendezésre, amelyeket az egyetem oktatói tartanak változatos témákban, ismeretterjesztő jelleggel.

A 2023/2024-es őszi félévben a résztvevőknek négy előadást hallgathattak meg. A félévet Tóth-Téglás Tünde egyetemi adjunktus, közgazdász Hétköznapi kommunikációink rejtett dimenziói című előadása nyitotta. A Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet oktató-kutatója számos kommunikációs elméletet bemutatott a közönségnek, majd beszélt a kommunikáció esetleges zavarairól, nehézségeiről, valamint ezek kiküszöböléséről. Így a hallgatóság nemcsak gazdag elméleti tudással, hanem a gyakorlatban hasznosítható praktikákkal is gazdagodhatott.

A félév második előadását Fábri György habilitált egyetemi docens tartotta Az egyéni cselekvés etikai alapjai – egyházi és világi szempontból címmel. Az előadás központi kérdése az volt, mi alapján dönthetjük el, mi helyes, miből vonjuk le etikai következtetéseinket. Az oktató-kutató valós, a világban aktuálisan zajló eseményeken keresztül mutatta be a résztvevőknek, milyen komplex lehet egy-egy etikai dilemma, különösen, ha azokban két normarendszer – vallás és jog – alapján is lehet döntést hozni.

Véghné Reményi Mária, Talyigás Katalin és Csehné Papp Imola Történeti visszatekintés és összefoglalás az elmúlt egy évtizedről című ünnepi előadásukban a HKE megalakulásának történetéről és a program sikereiről számoltak be. Kiemelték az élethosszig tartó tanulás és a közösségben való aktív részvétel előnyeit, amelyeket az utóbbi 10 évben a rendezvénysorozatot látogatók megtapasztalhattak. Szó esett az elmúlt évtizedben történt újításokról és a jövőbeli tervekről is, valamint levetítették az elmúlt tíz év legjobb pillanataiból készített kisfilmet.

A félévet Varga Andrea, a PPK könyvtárvezetőjének előadása zárta. Ezen az alkalmon Erzsébet királyné (Sisi), Erzsébetváros névadója állt a középpontban: a hallgatóság az ő életét és annak nehézségeit ismerhette meg alaposabban.

Mind a négy előadás felvétele teljes terjedelmében megtekinthető az ELTE PPK YouTube-csatornáján.

A Harmadik Kor Egyeteme a 2023/2024. tavaszi félévben is várja az érdeklődőket újabb előadásokkal és szemináriumokkal. Legközelebb, február 28-án Mérő László beszél arról, miben különbözik a mai generáció a korábbiaktól.

Forrás: ELTE PPK