Színház és néző

2017.11.02.
Színház és néző
Színház és néző címmel szerveznek színháztudományi konferenciát az ELTE BTK Filozófiatudományi és Irodalomtudományi Doktori Iskoláinak doktoranduszai 2018. március 8-án. Az előadók jelentkezését január 31-ig várják.

A konferencia célja, hogy lehetőséget biztosítson minden olyan kutatónak, oktatónak, doktorandusznak és mesterképzésben résztvevő hallgatónak, aki a színházelmélet és/vagy a színházi gyakorlat bármely aspektusával foglalkozik, hogy kutatásairól a szakma képviselői előtt beszámoljon.

Eugenio Barba elhíresült megfogalmazásában „a színház, mint művészet legfőbb alapanyaga a néző és előadó/performer közötti energia/viszony”.

A konferencia központi témája a néző, a nézői tekintet, illetve a színház és a néző viszonyát vizsgáló különféle megközelítési módszerek kutatása,

de további színházelméleti témát is szívesen fogadnak. A szervezők olyan fórumot akarnak teremteni, ahol tudományos szempontból és gyakorlati tapasztalatok alapján egyaránt beszélhetnek a résztvevők arról, hogy a nézők vagy potenciális nézők színházi előadásokhoz való viszonyulása miként képes a közönség összetétele, elvárásai vagy előzetes felkészültsége szerint változni. A konferencia minél tágabb kontextusában szeretné körüljárni azt, hogy milyen jellegzetességeket mutatnak a különféle színházi aktivitásokban megjelenő nézői szokásrendek, illetve azok alakulásának tendenciái.

Merre tart ma a színház-szociológia a magyarországi és a nemzetközi kutatásban? A kortárs színházi alkotások milyen viszonyban vannak, hogyan értelmeződnek az interkulturális kutatások szempontjából? Milyen nézőkkel kapcsolatos felmérések készültek, készülnek, s milyen szempontrendszerek alapján a színházak és a színházi fesztiválok művészi és gazdasági előrelépése érdekében? Milyen mértékben és hogyan változnak a színházi szokások, illetve a kereslet és kínálat viszonya a tradicionális színházi központoktól távolabb eső területeken (Magyarországon, Kelet-Európában, illetve világviszonylatban)? A különböző korosztályok nézéskultúrájának fejlesztése, ennek magyarországi (művészet)pedagógiai megnyilvánulásai milyen eredményeket értek el eddig, és melyek a további céljaik?

A konferenciára 15–20 perces előadásokat várnak, melyek 1000–2000 karakteres absztraktját a szinhaz.nezo@gmail.com e-mail címre 2018. január 31-ig lehet elküldeni a név, beosztás/titulus, munka- és/vagy tanulmányok helye, az előadás tervezett címe, az e-mail cím és telefonszám megadásával.