Színházi élménnyel a szociális érzékenységért

2024.06.18.
Színházi élménnyel a szociális érzékenységért
Sikerrel zárult zárult az ELTE Társadalomtudományi Kar öt interaktív színházi előadásból álló Szociopoly eseménysorozata.

A Bass László adjunktus (ELTE Szociális Munka Tanszék) által vezetett Szociopoly projekt öt érzékenyítő interaktív színházi előadás megvalósítására nyert támogatást az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának pályázatán a 2023/24-es tanévben.

Az előadás a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélniük. A játék konstruálta valóságban a négyfős „családokra” bontott nézőközönség valamennyi tagja peremhelyzetbe kerül a játék idejére, és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A falu lakóiként döntéseket kell hozniuk: akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? És természetesen – akárcsak az életben – a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor.

Az öt előadás közül hármat középiskolai közönség előtt játszottak a program alkotói: Bass László, Fábián Gábor, Fehér László, Hay Anna, Jaskó Bálint, Olasz Renátó és Sipos Vera. A gimnáziumokban megvalósult interaktív színházi programot követően a diákok megismerkedhettek az ELTE társadalomtudományi képzéskínálatával is. A negyedik előadásnak az ELTE Társadalomtudományi Kar adott otthont, ahol szociális munkás hallgatókból álló közönsége kiemelte, hogy az előadáson keresztül nem csupán a mélyszegénység számukra új világát ismerhették meg, de a létminimum szintjén élők szerepébe bújva átélhették a leszakadás és megélhetési küzdelem fájdalmát is.

A Szociopoly eseménysorozat záró előadására az érdi Szociális Gondozóközpontban került sor. A helyi önkormányzat megbízásából az ELTE szociológus és szociális munkás szakos hallgatói 2024 tavaszán kutatómunkát végeztek Érd városában a Szociális célú városrehabilitáció érdekében szegregáció felszámolása – társadalmi érzékenyítés című projekt keretében. A hallgatók munkáját a város szociális szakemberei segítették. A munka záróbeszámolójának ismertetésével együtt Érden is sor került egy Szociopoly előadásra, ahol együtt játszhatott a diákok és szociális szakemberek alkotta vegyes közönség.


Fotók balról jobbra, fentről lefelé: Előadás a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban (január 19.), a Pesthidegkúti Waldorf Gimnáziumban (január 25.), a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban (június 5.), az ELTE TáTK-n (március 6.) és az érdi Szociális Gondozóközpontban (május 9.)

A játék a maga valóságával döbbenti rá az embereket, hogy Magyarországon nagyon sok család él hónapról hónapra szörnyen nehéz körülmények között – értékelték az eseményt a résztvevők, akik szerint az élményt leginkább a hidegrázós, arcon csapós, sokkoló jelzőkkel lehetne leírni, és hazánkban mindenkinek egyszer legalább játszania kellene a Szociopolyval, hogy egy kicsit más szemszögbő tekintsen a világra.

Forrás: ELTE TÁTK