Szintet lép a segítéSEK projekt

2022.05.03.
Szintet lép a segítéSEK projekt
Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hat hallgatója vállalt önkéntes munkát Gencsapátiban, az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézményben, a program tapasztalatai alapján az egyetem egyfajta kisokost is készít az önkéntes munkát vállaló hallgatók számára.

A szombathelyi programban hat tanító, illetve tanári szakos hallgató vesz részt, akik ingyenes korrepetálással segítenek általános iskolás állami gondozott gyerekeket. A résztvevő egyetemistákat interjúk során választották ki, majd Pergelné Remete Eszter, a Pedagógiai és Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa segítségével felmérték motivációikat, a segítő munkához való hozzáállásukat. Ezt követően tréningen sajátíthatták el a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való bánásmód alapjait. Miután megtörtént a résztvevő állami gondozott gyerekek kiválasztása is, elkezdődtek a korrepetálások.

A fejleményeket és az eredményeket folyamatosan monitorozzák. Idén az év első felében további együttműködő partnerek és szakemberek bevonásával vizsgálják a hallgatók önkéntes munkájának hatását a kiválasztott célcsoportra. Az eredményekből afféle önkénteskedési kisokost készítünk, ami a későbbiekben segítséget jelent majd a hasonló munkát végző hallgatóknak – mondta el Lenkai Nóra rektori biztos, a segítéSEK projekt vezetője.

Az ELTE SEK emellett együttműködési megállapodást kötött a Rotary Club Szombathellyel, amely az egyetemisták és az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi Intézmény közötti koordinációs feladatokat vállalta magára, illetve segíti a hallgatókat abban, hogy eljussanak a gencsapáti gyermekotthonba.

A munka az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) pályázatán elnyert forrásból valósul meg. A TINLAB projekt fő célja a társadalmi problémákra, kihívásokra megoldási javaslatok keresése, kidolgozása, ehhez egyaránt igénybe veszi a kutatás, fejlesztés és oktatás eszközeit.

Forrás: ELTE SEK