Szobrot emeltek a méhnyakrák elleni küzdelemnek az ELTE-n

2022.01.15.
Szobrot emeltek a méhnyakrák elleni küzdelemnek az ELTE-n
Borhy László rektor, Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke és Cikka szobrászművész január 15-én a lágymányosi campuson leplezték le az „Életem gyöngye” című alkotást. A ceremónián az egyetem és az alapítvány hosszútávú együttműködési megállapodást is kötött.

Minden év januárjának harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva nyolcadik éve szervez meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén partnerként csatlakozott az Alapítvány kampányához. A Megelőzési Hét alkalmából az ELTE lágymányosi campusán avatták fel azt a nőalakot mintázó szobrot, amely az Alapítvány méhnyakrák és HPV megelőzéséről szóló 2022-es országos kampányának első eleme.

A nőalak – „Cikka” drótszobrász alkotása – egyik kezével egy mályvavirágot emel a magasba, az erős, szép és kitartó nő jelképét, másik tenyere a méhén pihen egy szirom nélküli virággal. A lehullott szirmok a szobor lábánál apró mécsestartókként szolgálnak megemlékezésre azokról a nőkről, akiket elveszítettünk – mondta el Bartha Tünde szülész-nőgyógyász, az alapítvány kuratóriumi tagja.

Az ELTE és az alapítvány képviselői az ünnepségen hosszútávú együttműködési megállapodást is aláírtak, amelynek keretében a jövőben az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai részére tájékoztató előadásokat tartanak, ingyenes vagy kedvezményes szűrési programokat szerveznek és tájékoztató kiadványokat juttatnak el.

"Büszkék vagyunk arra, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellénk állt és partnerként működik közre az idei programsorozatban. Összeköt bennünket a gyöngy, amely a HPV elleni védelem szimbóluma" – fogalmazott az ünnepségen Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Borhy László rektor beszédében kiemelte: a rohanó hétköznapok világában gyakran megfeledkezünk egészségünkről, a szervezetünk apró jeleire való odafigyelésről. Annál is inkább tiszteletreméltó és fontos az a munka, amelyet az Alapítvány végez, hogy a mai kor nagyon jelentős problémájára, a méhnyakrákra, a HPV-re és ezek megelőzésére, megfelelő időben történő szűrésére felhívják figyelmünket.  

Az ünnepségen köszöntőt mondott még Koiss Róbert onkológus, osztályvezető főorvos, aki régóta dolgozik együtt az alapítvánnyal, Kim Hulcher, a daganatos megbetegedésekkel küzdő nőket segítő holland Olijf Alapítvány képviselője és Mészáros Árpád Zsolt színművész is. A szoboravatáson elhangzott Mészáros Árpád Zsolt „MÁZS” és Piros Krisztina a Mályvavirágnak írt, Életem Gyöngye, te legyél az első! című dala, illetve fellépett a Band of Streets magyar brass zenekar.

A kampány az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azt a célkitűzését is szolgálja, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

A humán papillomavírusnak több mint 200 altípusa ismert. Legtöbbjüket az emberi immunrendszer legyőzi anélkül, hogy a fertőzést egyáltalán észrevennénk. Az alacsony kockázatúak nem rákkeltő vírusok, de okozhatnak kellemetlen tüneteket, például szemölcsöket a bőrön és a külső nemi szerveken. A magas kockázatú HPV-típusok a nemi szervek, a fej-nyaki régió és a végbél hámjában okozhatnak fertőzést, melyekből idővel daganatos elváltozások alakulhatnak ki. A HPV felelős a méhnyakrákos betegségek csaknem 100%-áért, azonban nem csak a nők számára jelent veszélyt. Férfiaknál a vírus kiváltó tényezője lehet a hímvessző, a végbélnyílás és a középgarat egyes rákos megbetegedéseinek. A HPV elleni védekezés két pillére a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha még a szexuális élet megkezdése előtt kapják meg, de később is felvehető, és ajánlott férfiak és nők számára is.

Életem Gyöngye - Szoboravató ünnepség az ELTE lágymányosi campusán

Életem Gyöngye - Szoboravató ünnepség az ELTE lágymányosi campusán

0

/

0

0

/

0