Szociopoly – online színházi társasjáték

Szociopoly – online színházi társasjáték
06/01 - 06/10

2021. június 01. - 2021. június 10.

online

06/01 - 06/10

2021. június 01. - 2021. június 10.

online


A Bass László, a TáTK Szociális Munka Tanszék egyetemi adjunktusa által kifejlesztett Szociopoly játékból készült színházi társasjáték már online formában is elérhető az ELTE Társadalomtudományi Karon. A regisztráció (és részvétel) ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára.

A Mentőcsónak Egység nevű formáció 2014-ben kezdte meg működését, színházi előadásaikban olyan aktuális társadalmi kérdések vizsgálatára vállalkoznak, mint a magyarországi mélyszegénység, a hajléktalanság, a rasszizmus, az előítéletesség és a kivándorlás. Az előadásokra jellemző a nézőkkel való folyamatos interakció, esetenként társul hozzájuk feldolgozó beszélgetés, és sok esetben konkrét jogi tudást is átadnak.

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg. A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását.

A játék érzelmi energiáját használják

arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit. A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A nézők csapatokat alkotnak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek), akiknek egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

Időpontok:

  • 2021. június 1., kedd 18:00
  • 2021. június 9., szerda 18:00
  • 2021. június 10., csütörtök 18:00

Ammennyiben az egyes alkalmakra nincs megfelelő számú regisztráció, az előadás elmarad – amiről a regisztráltakat időben értesítik.

Bővebb információ és regisztráció