Szombathelyen ülésezett a HÖOK

2017.05.17.
Szombathelyen ülésezett a HÖOK
Az ELTE szombathelyi campusa adott otthont a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának 2017. május 12–14. között. A rendezvény több fontos kérdést érintett, ezek közül talán a hallgatói ösztöndíjak emelését tartotta legsürgetőbbnek Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

Gulyás Tibor megnyitójában összefoglalta a küldöttgyűlés napirendi pontjait – az elnökségi beszámolókat, a tudományos életpályák kiszámíthatóságát, és a közéleti ösztöndíjak átláthatóbbá tételét –, majd felkérte a rendezvény vendégeit, mondják el köszöntőjüket.

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora elmondta, hogy különös súlya van a szombathelyi jelenlétnek, hiszen a közelmúltban zárult le az érintett intézmények között vitákat sem nélkülöző, mégis eredményes integráció a konferencia helyszínéül szolgáló Savaria Egyetemi Központ csatlakozásával az ELTE-hez. Kiemelte a szombathelyi karok és a város barátságos fogadását; elmondta, hogy nem csak a SEK járt jól az ELTE nyújtotta garanciákkal, de az ELTE portfóliója is bővült rangos gépészmérnöki, sporttudományi és gazdaságtudományi képzésekkel. Konkrétumokat is említett az új előnyökről, idén szeptembertől például elindul a Savaria Kiválósági Program, melynek során a a felvételi eljárás során 450-nél több pontot elért hallgatókat támogatják.

Mezey Barna kitért a tudományegyetem nemzeti, generációkon átívelő szerepére is: feladata az értékek és a láng őrzése, továbbvitele, de nélkülözhetetlen a magyar tudományos nyelv ápolásában is. Reflektált az ország minden pontjáról (és a határon túlról) megjelent hallgatók céljaira, pártfogásáról biztosította a hallgatói önkormányzatokat, és hitet tett az előremutató, okos viták mellett. Végezetül egy virtuális háromszöget mutatott be, amelyben napjainkban a felsőoktatásnak mozognia kell. Az egyetemi múlt, az állam által az egyetemekre ruházott felelősség, és az egyre hangsúlyosabb piaci igények triumvirátusa között kell megtalálniuk az egyensúlyt a felsőoktatás és a hallgatók döntéshozóinak, mondta.

Ezt követően Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, majd Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szólalt fel. Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektora, utalva a lezárult egyetemi csatlakozási folyamatra, kiemelte, hogy az integráció eredményeképpen a Savaria Egyetemi Központnak most lehetősége lesz kibontakoztatni a hatalmas potenciált, mely benne rejlik.

A megnyitó után a HÖOK megválasztotta tanácskozásának levezető elnökét, Sujtó Attilát, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának elnökét, aki rögtön a napirendi pontokra tért. A képviselők délutáni egyeztetései érintették a felsőoktatás aktuális kérdéseit, az ösztöndíjemeléssel kapcsolatos elképzeléseket, a közéleti ösztöndíjak problémáját, valamint a HÖOK-mentorprogramot is.

Forrás