Szombathelyi "híd" az autista gyerekekért

2021.04.23.
Szombathelyi
Az ELTE Savaria Egyetemi Központ SegítéSEK projektje az Apa–lánya program támogatásával kerékpártúrával egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez május 1–2. között. A befolyó összeg a szombathelyi Aranyhíd EGYMI, valamint a mosonmagyaróvári Éltes EGYMI autista gyermekeinek fejlesztését szolgálja.

Egy apa és lánya (Szani és Zsuzsi) az elmúlt években Veresegyházától Amszterdamig kerekeztek, útjukkal autista lakóotthonokat, iskolát támogatva. Jótékonysági projektjükhöz csatlakozik most az ELTE Savaria Egyetemi Központ.

"A szombathelyi campuson 2020 elején indult el a társadalmi felelősségvállalási tevékenységet összefogó SegítéSEK program. A SEK ezzel a város szülötte, Szent Márton szellemiségét viszi tovább a 21. században. A kerékpártúrával egybekötött adománygyűjtés célja, hogy a szombathelyi Aranyhíd és a mosonmagyaróvári Éltes Mátyás EGYMI autista fiataljainak fejlesztését szolgáló játékokat, könyveket és eszközöket tudjanak beszerezni" – mondta el a programról Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa.

A túra május elsején reggel indul az Aranyhíd EGYMI-től, apa és lánya innen Söpte felé veszi az irányt, majd többek között Vasasszonyfa, Csepreg, Sopronhorpács, Röjtökmuzsaj, Fertőd, Lébény felől érkeznek a Szigetközbe, hogy Ásványráró, Darnózseli és Halászi érintésével Mosonmagyaróvárra jussanak. Az úton hosszabb–rövidebb távok erejéig, akár futva is, bárki csatlakozhat a bringázókhoz.

Az adományokat az Éltes Mátyás Alapítvány a Fogyatékos Gyermekekért 11737076-20065049-es számlaszámára várják.

Az autizmus az agy veleszületett, genetikai okokra visszavezethető észlelési- és információfeldolgozási zavara, amely már a korai gyermekkorban megnyilvánul. Magyarországon az érintettek számát legalább százezerre teszik a szakemberek. Az autizmussal élők kommunikációs képességeiket, társas kapcsolataikat, viselkedésüket, cselekvésüket illetően különböznek ép társaiktól és állapotuktól függően normál óvodába és iskolába vagy speciális, a fogyatékossággal élők gondozását végző intézményekbe járnak. Az autizmus nem gyógyítható, de sokféle fejlesztési móddal könnyíthető meg az autista emberek élete, társadalmi integrációja.