Szombathelyi középiskolást díjaztak az Akadémián

2019.06.24.
Szombathelyi középiskolást díjaztak az Akadémián
Június elején tíz középiskolás között Szilvágyi Dániel Zoltán, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja is átvehette át a műszaki tudományok népszerűsítésére létrehozott Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjat.

A pályázatot 2011 óta minden évben meghirdeti a Novofer Alapítvány az MTA támogatásával. A kiírás rendszerint kapcsolódik a környezetvédelemhez, a megadott témákban eredeti, fiatalos, ugyanakkor jól kidolgozott és tudományosan megalapozott ötleteket várnak. Az idei téma a hulladékfeldolgozáshoz és az innovatív járművekhez kapcsolódott. A győztes pályaművek benyújtói korukat meghazudtoló műszaki jártasságról, ugyanakkor fiatalos lendületről és leleményességről tettek tanúbizonyságot.

„A klímaváltozást a saját bőrünkön a mindennapjainkban érezzük. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábbiaknál még elszántabban kell kiaknázni azokat a lehetőségeket, amelyek segítik bolygónk egyensúlyának fenntartását és a környezetszennyezés visszaszorítását. Ugyanakkor fel kell készítenünk fiataljainkat az előttünk álló kihívásokra, nyitottnak kell lennünk ötleteikre és támogatnunk, segítenünk kell őket a megvalósításukban” – mondta az ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke.

A díjakat Bendzsel Miklós kuratóriumi elnök és Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke adta át.

Forrás: MTA