Szombathelyről indultak...történész konferencia és alumni találkozó

2019.01.01.
Szombathelyről indultak...történész konferencia és alumni találkozó
Különleges történész konferencia helyszíne volt a Savaria Egyetemi Központ könyvtárának Konferenciaterme 2018. november 22-én: olyan neves szakemberek osztották meg kutatásaik legújabb eredményeit a hallgatósággal, akik középiskolai vagy felsőoktatási tanulmányaikat Szombathelyen folytatták. Az esemény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg.

A Magyar Történelmi Társulat (MTT) Nyugat-dunántúli Regionális Csoport Szombathelyről indultak című rendezvénye az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) Savaria Történelem Tanszék, az ELTE Alumni Szervezet Szombathelyi Tagozat és Szombathely város civil szervezeteket támogató pályázata segítségével valósult meg.

Dr. Polgár Marianna, az MTT regionális csoport elnöke a konferenciát felvezető gondolataiban elmondta, az előadókra a város és az intézmény egyaránt büszke lehet, mindegyikük jelentős oktatási és kutatási tevékenységet folytat, ami a mai tanárjelöltek előtt példaként állhat. A konferencia a tervek szerint jövőre folytatódik majd.

Horváthné dr. Molnár Katalin, a BDPK igazgatóhelyettese köszöntőjében elhangzott, ahogy az egykori Berzsenyi Dániel Főiskola, úgy jogutód intézménye, a Savaria Egyetemi Központ is figyelemmel követi, miképp alakul öregdiákjai pályája. „Örülünk azoknak a visszajelzéseknek, amelyek szerint az itt végzett hallgatók megállják helyüket, főleg, ha kiváló szakmai teljesítményekről hallunk” – mondta az igazgatóhelyettes. Horváthné dr. Molnár Katalin hozzátette: a konferencia előadóinak életpályája példaként állhat a fiatalok előtt.

Katona Attila, a BDPK igazgatóhelyettese beszédében emlékeztetett: az egykori Berzsenyi főiskola profilja a tanárképzés volt. A konferencia négy előadója ugyan nem a szimbolikus katedrán állnak, hanem egy talán fontosabb katedrán, amelyről jobban hatnak azokra, akik közvetlenül gyermekekkel foglalkoznak. Katona Attila az előadásokról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy azok tartalmi és módszertani szempontból is figyelemre méltó szakmai teljesítmények.

Lenkai Nóra, a SEK Alumni tagozatának vezetője nevében Országh Eszter, a Savaria Campus Iroda munkatársa köszöntötte a résztvevőket. Elhangzott, tíz éve indult az ELTE Alumni szervezet, azóta az intézményben tizenhét alumni tagozat alakult. Utóbbiak egyike az ELTE-n belül a legfiatalabb, de nagy hagyományokkal rendelkező SEK Alumni Tagozat. A tagozatvezető arra kérte a Szombathelyen végzett hallgatókat, hogy regisztráljanak a SEK Alumni tagozatán, hiszen az – hasonlóan a többi ELTE-s tagozathoz – az egyetem szellemiségéhez illő programokat szervez, támogat, amelyek kari hovatartozástól függetlenül is érdekesek.

A konferencián az eredetileg tervezett öt helyett négy előadás hangzott el. Az első előadó, Borhy László, az ELTE rektora a Magyar Rektori Konferencia alelnöke a testület ülése miatt nem tudott jelen lenni – előadását a tervek szerint a jövő évi rendezvényen tartja meg. Kutatási témáját kifejtette Csukovits Enikő, az MTA BTK TTI főmunkatársa, az MMT főtitkára, a Magyar–Szlovák Történész Vegyes Bizottság elnöke; Szepesiné Simon Éva oszmanista, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főlevéltárosa, az MTA és az MNL oszmanisztikai kutatócsoport vezetője;Vizy László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese, tanszékvezető főiskolai tanár, az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottság elnöke; Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, a Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karának docense, az MTT Nyugat-dunántúli Csoport soproni koordinátora.

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós

Forrás: SEK facebook oldala 

Szombathelyről indultak

Szombathelyről indultak

0

/

0

0

/

0