Szoros küzdelem a Telders Friendly-n

2019.05.02.
Szoros küzdelem a Telders Friendly-n
A Hágai Nemzetközi Bíróság perbeszédversenyének baráti fordulóján II. helyezést ért el az ÁJK csapata, az ELTE Telders Team.

Idén az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon április 25–26-án rendezték meg a Telders Friendly perbeszédversenyt. Az ELTE Telders Team a kiemelkedő 2. helyezést érte el, miután szoros pontozásban a Lille-i Egyetem csapata bizonyult jobbnak a döntőben.

A selejtezőkben mindvégig veretlen magyar csapat Bulgária, Skócia, Finnország és Dánia csapatánál bizonyult jobbnak. A magyar csapat tagjai: Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska. Felkészítőik: Kajtár Gábor adjunktus és Sulyok Katalin tanársegéd, a Nemzetközi Jogi Tanszék oktatói. 

A bírók a döntőben: Deli Zsófia LL.M. (Cantab), a DLA Piper Hungary ügyvédje, valamint Christopher Wakley és Fritz Kainz voltak, mindketten a Bécsi Egyetem idei Jessup-csapatának tagjai.

A versenyt FranA Hágai Nemzetközi Bíróság perbeszédversenyének baráti fordulóján II. helyezést ért el az ÁJK csapata, az ELTE Telders Team.ciaország csapata nyerte meg, a Lille-i Egyetem csapatát az ELTE csapata, majd Bulgária, Finnország, Skócia, Dánia és Spanyolország csapata követte a ranglistán.

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt idén májusban 42. alkalommal rendezik meg Hágában, a Nemzetközi Bíróság épületében, a Béke Palotában. A legrégebbi európai perbeszédverseny középpontjában két fiktív állam közötti jogvita áll a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A nagy futballmeccs-ügyben az alperes Brolin, egy nagyobb népességű, nagyobb területű állam, míg a felperes Tenovia, egy kisebb népességű és területű, erős vallási hagyományokkal rendelkező állam. A jogvita alapvetően államfelelősségi, emberi jogi és diplomáciai jogi kérdéseket vet fel.

Az ELTE-s csapat támogatói a 2018/2019-es tanévben az Igazságügyi Minisztérium, az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa, az ELTE Hallgatói Önkormányzata és az ELTE Frank Ignác Alapítvány.

További részletek a Telders versenyről
A jogeset összefoglalója