Szövetségben a város és az egyetem

2018.03.29.
Szövetségben a város és az egyetem
Együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Szombathely város vezetése 2018. március 28-án a Savaria Egyetemi Központban. Az eseményen Németh István szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket.

Az együttműködés értelmében a felek kiemelten kezelik a szombathelyi egyetemi képzés portfólióját, különös tekintettel a mérnökképzésre, a pedagógusképzésre, a sporttudományi képzésre és a gazdaságtudományi képzésekre. Emellett a Savaria Egyetemi központ a város sportéletébe is szervesen integrálódik, az egyetemi élet gördülékenységéhez pedig az önkormányzat nyújt infrastrukturális módon segítséget.

Borhy László akadémikus, az ELTE rektora szólalt fel elsőként: elmondta, hogy „a Savaria Egyetemi Központ és a budapesti ELTE egyesülésének első fázisa lezárult, a szombathelyi campus integrációja a rengeteg megoldandó feladat ellenére minden téren sikeres volt. A jövőre nézve pedig biztató, hogy a szombathelyi városvezetés helyi szinten is pártolja az ELTE erősítését, ennek egyik záloga az együttműködési megállapodás: az ország legpatinásabb és legszínvonalasabb egyeteme otthonra lelt az ókor óta lakott Savariában”.

Scheuer Gyula kancellár az integráció és együttműködés további eredményeként kiemelte, hogy az egyesüléssel „nemcsak egy felsőoktatási intézmény érkezett az ELTE-hez, hanem a szombathelyi Bolyai Gimnáziummal a gyakorlóiskolai hálózata is bővült. Ezeken túl közel 3 milliárd forint pályázati forrás szabadult fel a helyi fejlesztésekre, például az épületek felújítására.”

„Egy város számára a felsőoktatás alapvető fontosságú” – mondta Puskás Tivadar polgármester, aki kiemelte azt is, hogy az együttműködés megújítása tovább segíti azt, hogy a Savaria Egyetemi Központ az ELTE nívós vidéki centruma legyen. Hende Csaba országgyűlési képviselő elmondta: reméli, hogy az egyetem és a város kapcsolata nemcsak ígéretes, de gyümölcsöző is lesz a jövőben.

Puskás Tivadar, Hende Csaba, Borhy László, Scheuer Gyula és Németh István

Forrás: ELTE SEK