Szűcs Marianna nyerte a Gábor Zita Alapítvány pályázatát

Az ELTE BGGyK docense „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című pályázatáért kapta a Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet” pályázatának díját a holokauszt-oktatás módszertani fejlesztéséért.

2012-ben második alkalommal ítélték oda a Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet” pályázatának díját. A pályázat célja, hogy évente, egyszeri ösztöndíjjal jutalmazza azokat a személyeket vagy szervezeteket, akik/amelyek az adott évben a legtöbbet tettek a holokauszt-oktatás módszertani fejlesztéséért a társadalmi, kulturális, tudományos vagy a művészeti életben. Az alapítványt tavaly hozta létre Gábor Zita, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet, a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága tragikusan fiatalon elhunyt munkatársa emlékére magyarországi családja.

Az alapítvány kuratóriuma az első díjat Szűcs Marianna pedagógusnak, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Társadalomtudományi Tanszék docensének ítélte, „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című pályázatáért. A pályaműből kiderült, hogy a tanárszakos hallgatók már felvehetik tantárgynak az ismertetett tárgyat, amelyet dr. Szűcs Marianna hozott létre. A kuratórium nagyra értékelte, hogy pályázati anyag témafelvetése különösen széles körű, rendkívül gazdag szemléltető anyagot használ. Figyelembe vették azt a tényt, hogy az ismertetett órák jó részét külső helyszíneken tartják (például a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításán, zsinagógákban), illetve azt, hogy holokauszt-túlélőket és -szakértőket hívnak meg vendég előadónak. A tananyag nagy súlyt fordít arra is, hogy hogyan viselkedjenek a hallgatók a kirekesztő magatartással szemben, és toleranciára neveljenek.

Bővebben az alapítvány névadójáról és a díjátadóról az Infovilág.hu-n olvashat.

2012.08.28.