Tájékoztatott a rendőrség a LEN-en történtekről

Május 7-én látott napvilágot a sajtóban, hogy a Lágymányosi Eötvös Napokon (LEN) a biztonsági őrök több résztvevőt bántalmaztak. A LEN főszervezői az ELTE Hallgatói Önkormányzata és a Lágymányosi Campuson működő Karok HÖK-jei voltak. A főszervezők három árajánlatos meghívásos beszerzés keretében – amelyre egyetemi és más nagyszabású ifjúsági rendezvények lebonyolításában komoly referenciákkal rendelkező cégeket hívtak – választották ki a rendezvény szervezőjét, a K&B Fest Kft.-t, ők pedig a rendezvény biztonságőrzési feladataival a Szentinel Kft.-t bízták meg. A K&B Fest Kft.-vel kötött szerződés világosan kimondja, hogy a felelősség a szervező céget terheli. Az erőszakos eseménytől a Hallgatói Önkormányzat május 8-án közleményben határolódott el. A pontos történtekről sokáig kevés információ állt az ELTE rendelkezésére. Az eset kivizsgálása folyamatban van. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a BRFK Tevékenységirányítási Központjába összesen három bejelentés érkezett a LEN-nel kapcsolatban.

Az első bejelentés szerint május 6-án hajnali négykor a rendezvényen a biztonsági szolgálat munkatársai egy személyt bántalmaztak és a földre löktek. A XI. kerületi Rendőrkapitányság járőrei megkísérelték meghallgatni a sértettet, amely nem járt eredménnyel, ezért a történtek tisztázása érdekében garázdaság vétség gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A BRFK XI. kerületi Rendőrkapitánysága garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást, mert négy nappal később, 2016. május 9-én a délutáni órákban két magánszemély tett bejelentést a kapitányságon, hogy őket 2016. május 5-ről 6-ra virradó éjszaka a rendezvényen egy ismeretlen személy bántalmazta. Tekintettel arra, hogy a bejelentés tartalma bűncselekmény gyanújára utal, a kapitányság ezt feljelentésként értékelte, és nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. Az ügyben egy harmadik társuk is tanúként került kihallgatásra.

A második bejelentés május 7-én éjfélkor érkezett egy IX. kerületi kórház orvosától, hogy náluk ellátásra megjelent egy férfi, akinek súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülései vannak. A rendőrök kiérkezésekor a sértett már nem tartózkodott a kórházban, ezért intézkedtek a sértett soron kívüli tanúként történő meghallgatásáról. Súlyos testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen. A rendőrség információi szerint a sértett fél elkövetőként nem a rendezvény biztonsági szolgálatának egy tagját, hanem egy, a rendezvényen tartózkodó, ott szórakozó személyt nevezett meg.

A harmadik bejelentés szerint, mely május 7-én hajnali egykor érkezett, a Petőfi hídnál egy rendezvényen egy nőt bántalmaztak. A kiérkező rendőrök már csak a bejelentőt találták ott, az általa elmondottakból hivatalból üldözendő bűncselekmény gyanújára utaló adat, információ – a helyszínen – nem jutott a nyomozók tudomására, így eljárás az ügyben nem indult.

(Forrás: ELTE Online)

2016.05.13.