Találkozások Erzsébetvárosban

2023.05.21.
Találkozások Erzsébetvárosban
Az Ember-Környezet Tranzakció Intézet „A város felfedezése” című kurzusának hallgatói munkáiból nyílt kiállítás május 12-én az ELTE PPK Kazinczy utcai épületében.

Az ELTE különböző szakjairól érkező hallgatók a szabadon választható kurzus keretében építészeti, urbanisztikai és környezetpszichológiai eszközökkel, városi sétákon és szakmai előadásokon ismerkedtek meg Budapest VII. kerületének rejtelmeivel, és az ott szerzett tapasztalatokat saját, személyes narratívában megalkotott kreatív produktumban fejezték ki. Munkáikban olyan kérdésekre kínálnak választ, mint hogy milyen valójában Erzsébetváros, mit tartogathat a jövő egy mára kiépültnek tűnő kerületnek, és hogyan mutathat példát fenntarthatóságból egy mai napig intenzíven élő, 100-200 éves épített környezet. A Találkozások Erzsébetvárosban című tárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg az ELTE PPK aulájában.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy számára különösen fontosak a kurzus hallgatóinak azon meglátásai, melyek a kerületet egy élhetőbb, környezettudatosabb irányba terelik. „Mindez együtt mozog a kerület azon törekvésével, mely a városrészt a fiatal generáció éleslátásaira támaszkodva és a jövő kihívásaira felkészítve képzeli el.”

Dúll Andrea dékánhelyettes, az ELTE PPK EKTI intézetigazgatója megnyitóbeszédében a városi környezet komplex megértéséhez elengedhetetlen módszertanok fontosságáról beszélt. Mint rámutatott, az épített és a természeti környezet, valamint a bennük élő, azokat használó személyek kölcsönhatásából kiinduló kezdeményezések komplexebb képet vetíthetnek egy-egy településről, városrészről. „Az ELTE hallgatói ebből a transzdiszciplináris módszertanból kaphattak egy kis betekintést, az általuk alkotott kreatív produktumok pedig ennek a gondolkodásnak a szép megnyilvánulásai” – mondta.

A kiállítással, valamint a másnapján megrendezett épületlátogatással a kar is csatlakozott az idei Budapest100 eseményéhez. A tárlat június 12-éig az intézmény nyitvatartási idejében szabadon megtekinthető!

Forrás: ELTE PPK