Támogatást nyert az ELTE RC2S2 a CELSA Reseach Fund pályázatán

2023.07.13.
Támogatást nyert az ELTE RC2S2 a CELSA Reseach Fund pályázatán
A Leen d’Haenens és Barna Ildikó vezette projekt a migráció és a politikai kommunikáció kapcsolatát vizsgálja újszerű módon. Egyediségét bizonyítja, hogy a CELSA eddigi történetében ez az első kizárólag társadalomtudományi kutatás, amelyet elfogadott a szervezet.

Az ELTE Research Center for Computational Social Science (RC2S2) „Representations of Migration in a Transforming Europe: The Polarizing Power of Migration as a Political Tool in Online Media and Political Discourses – What can we learn from the 2015 and 2022 refugee crises?” címmel sikeresen pályázott a CELSA Research Fund-ra.

A CELSA-t 2016-ban alapították: jelenleg hat ország tíz egyeteme tagja az együttműködésnek. A CELSA pályázatban mindig a KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven) kutatói pályáznak együtt a többi egyetem kutatóival. A CELSA célja nem csak a beadott kutatási projekt megvalósítása, hanem eközben egy nagy európai uniós pályázat előkészítése és benyújtása is. A kutatás vezetője a KU Leuven részéről Leen d’Haenens, az RC2S2 részéről pedig Barna Ildikó, a TáTK habil. egyetemi docense. A kutatásban az ELTE Research Center for Computational Social Science részéről Németh RenátaBuda Jakab és Rakovics Zsófia vesz még részt.

A kétéves projekt azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a migrációt politikai eszközzé és a nyelvhasználatban tükröződő politikai polarizáció forrásává teszik. A kutatásban a 2015–2016-os menekültválsággal kapcsolatos és az ukrajnai menekültválsággal kapcsolatos diskurzust vizsgálják a belga és a magyar politikai nyilvánosság több rétegében. A projekt olyan innovatív módszertani megközelítést alkalmaz, amely kombinálja a számítógépes szövegelemzést, a kvalitatív diszkurzív elemzést, a hálózatelemzést és a kvantitatív statisztikai módszereket. A kutatók célja, hogy feltérképezzék a migráció reprezentációját a magyar és a belga online politikai és médiaszférában, és a nyelvi polarizáció formáit azonosítsák az átalakulás hátterében.

A pályázati bírálat szerint „a javasolt kutatási téma nagyon aktuális napjainkban” és „a projekt nagyon fontos és viszonylag újszerű témával foglalkozik, amely nemcsak a tudományos élet, hanem az uniós politikaalkotás szempontjából is nagy jelentőséggel bír.” A pályázat egyediségét és sikerét is jelzi, hogy az elmúlt hat ciklusban támogatott 77 kutatás közül 65 természettudományos projekt volt – továbbá, míg a CELSA által eddig támogatott projektek közül csupán három tartalmazott társadalomtudományi komponenst, a „Representations of Migration in a Transforming Europe”-hoz hasonlóan kizárólag társadalomtudományi kutatást még nem támogattak.

Az RC2S2 korábbi munkáiról többek között ITT és ITT olvashat.

Forrás: ELTE TáTK