Tanulás és munkatapasztalat Erasmus+-szal

2017.03.01.
Tanulás és munkatapasztalat Erasmus+-szal
Az Erasmus az Európai Bizottság legnépszerűbb mobilitási programja, mely idén ünnepli 30. születésnapját. Indulása óta több mint kilenc millióan tanulhattak vagy szerezhettek szakmai gyakorlatot külföldön a kezdeményezés révén.

Tanulmányi ösztöndíj Athénban? Szakmai gyakorlat Barcelonában vagy Párizsban? Bármelyik elérhető. Az ELTE-nek 32 ország 492 partnerintézményével mintegy ezer szakmai kapcsolata van. Ennyi lehetőség közül válogathatnak az egyetemi hallgatók, ha valamelyik EU-s vagy EGT-tagállamban (Norvégia, Liechtenstein, Izland, Macedónia, Törökország) szeretnének 3-12 hónapot tölteni tanulással, vagy 2-12 hónapot szakmai gyakorlattal.

2016-ban Magyarországról összesen 4700 hallgató utazott az ösztöndíjjal külföldre, ebből csaknem ötszáz ELTE-s hallgató élt az Erasmus+ program által kínált lehetőségekkel. Ezt a számot szeretnék idén 650-re emelni, ami egybecseng az Európai Bizottság kívánalmával, mely szerint 2020-ra a hallgatók minimum 20 százalékának kellene részt vennie külföldi részképzésben. Ez az arány az ELTE-n jelenleg 10 százalék.

A következő tanévre szóló ösztöndíjra 2017. március 4-ig lehet jelentkezni, ezért a Nemzetközi Iroda számos tájékoztató előadást szervezett az elmúlt hetekben, hogy minél több hallgató megismerkedhessen a mobilitás által kínált előnyökkel: az Erasmus-szal külföldön töltött hónapok alatt a diákok fejleszthetik szak- és nyelvtudásukat, barátokat szereznek, világot látnak.

A BTK-n 2017. február 28-án rendezett Erasmus+ workshopon a legfontosabb tudnivalókat a Nemzetközi Iroda Erasmus-koordinátorától, Szontágh Anikótól, valamint a Tempus Közalapítvány munkatársától, Tóth Tibortól tudhatták meg az érdeklődők. Idén 15-20 százalékkal nőtt a program költségvetése, ennek következtében a jövő tanévtől újdonságként a 400-600 eurós ösztöndíj mellett szociális ösztöndíjra is lehet pályázni, ami tanulmányi mobilitás esetén havi 200 eurót, szakmai gyakorlat esetén havi 100 eurót jelent. Az előadók arra biztattak mindenkit, bátran keresgéljen a lehetőségek között annak érdekében, hogy szakdolgozati vagy kutatási témájához a legmegfelelőbb helyszínt és intézményt megtalálja.

A rendezvényen korábbi ösztöndíjas tapasztalatairól Szőke Dorottya számolt be. A fiatal lány – aki éppen egyidős a mobilitási programmal – harmadéves finnugor szakos egyetemistaként utazott néhány évvel ezelőtt Helsinkibe, hogy biztos nyelvtudást szerezzen. A szakmai fejlődés mellett azonban nagyon fontosnak ítélte személyiségfejlődését is: új barátokra lelt, bátrabb és nyitottabb lett, hiszen egy idegen országban kellett egyedül helytállnia. Úgy véli, egész életszemléletére, karrierjének alakulására is hatással volt a Finnországban töltött szemeszter. 

Az életre szóló élmények mellett a program kiemelkedő hozadéka, hogy a szakmai gyakorlat az elhelyezkedést is megkönnyíti: három diákból kettő még gyakornokként állásajánlatot kap az őt fogadó cégtől.

Pályázati kiírás